Microsoft løsner grebet om sin software

Pc-brugere og producenter får øget adgang til selv at bestemme, hvilke Microsoft-programmer de vil have med, når de kører Windows. Desuden bliver hundreder af stykker kode frigivet. Det skal mildne eventuelle sanktioner i den fortsatte monopolsag.

Kl. 13:43 - I en tidligere udgave stod der, at de fem programmer kunne fjernes. Det gælder kun fra menuerne og desktoppen. Programmerne ligger stadig i Windows.

Det bliver snart muligt for almindelige Windows-brugere og pc-producenter at fjerne adgangen til fem programmer fra Windows XP ? og dermed øge valgfriheden.

Det oplyste Microsoft mandag, da selskabet fremlagde sine foreløbige planer for at løsne grebet om sin software. I næste måned offentliggør Micrsoft sin Service Pack 1 for Windows XP.

Den vil give brugere og pc-producenter mulighed for at fjerne adgangen til programmer som browseren Internet Explorer, medieafspilleren Media Player, Outlook Express, Microsoft Messenger og Microsoft Java Virtual Machine fra desktoppen. Men programmerne kan ikke fjernes helt fra maskinen.

Netop muligheden for at slette disse programmer fra desktoppen var en del af det forlig, som Microsoft indgik i november sidste år med det amerikanske justitsministerium og ni delstater. Det afsluttede en del af den nu fem år gamle monopolsag mod firmaet.

300 API'er frigives

Ud over muligheden for at slette adgangen til de fem såkaldte nøgleprogrammer under Windows XP, frigiver Microsoft 300 API'er (application programming interfaces) på Microsoft Developer Network den 28. august. Alle API'erne er relateret til de fem nøgleprogrammer.

Der er tale om tæt ved 400 stykker kode, og det giver udviklere lejlighed til at udvikle programmer, der kan kommunikere med Windows. Dog er én API undtaget fra frigivelsen ? en filbeskyttelses API, der kan udskifte vigtige Microsoft hjælpeprogrammer.

I forkerte hænder kan det blotte Windowsprogrammer for flere og værre vira, lød forklaringen fra Microsoft.

Softwareselskabet pointerer, at de nye skridt løbende vil blive fulgt op med yderligere initiativer, hvor Microsoft mindsker sin kontrol over udviklingen af programmer til Windows.

Mandagens præsentation af de nye skridt sker også for at mildne dommeren i den stadigt igangværende retssag mod Microsoft. Ni delstater er utilfredse med forliget fra november og ønsker hårdere sanktioner mod softwareselskabet, der i 2001 blev dømt for udøvelse af ulovligt monopolvirksomhed.

Argumenter for og imod yderligere sanktioner blev præsenteret for dommeren, Colleen Kollar-Kotelly, i foråret ? og hun overvejer nu, hvorvidt Microsoft skal pålægges flere restriktioner.

Nye licensregler studeres af ministerium

Softwareselskabet oplyste endvidere, at det har introduceret et licensprogram i forbindelse med udvikling af nye interne kommunikations-protokoller i Windows. Pc-producenter kan ved at bruge disse protokoller få deres maskiner til at fungere bedre sammen med Windows.

Der er tale om 50 basisprotokoller ? eksempelvis for printning og streaming af video - som udviklere kan tilpasse.

Imidlertid er det amerikanske justitsministerium ved at granske licensprogrammet for at afgøre, hvorvidt det overholder retningslinierne i forliget fra november 2001.

Microsoft har oprettet et website, hvor selskabet informerer om, hvad det gør for at overholde forliget. Det kan besøges her.



Vil du vide mere om Service Pack 1 for Windows XP og MS Settelmentprogram?
NewsScanner overvåger 300+ medier
Prøv gratis i 30 dage.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere