Hver fjerde it-butik dumper i forbrugercheck

Tre af 12 it-butikker dumpede i Forbrugerombudsmandens netrazzia. Det er blandt andet portoen, der spøger, når netbutikker bryder regler om fortrydelsesret.

(OPDATERET) It-butikkerne er lige så dårlige som alle andre onlinebutikker, når det gælder om at leve op til loven krav om fortrydelsesret. Det viser et check af 250 tilfældigt udvalgte netbutikker, som Forbrugerombudsmanden har set efter i sømmene.

Hver sjette, 15 procent af samtlige netbutikker, der blev checket i stikprøven gav ikke oplysninger om fortrydelsesretten eller stiller ulovlige betingelser for at bruge fortrydelsesretten. For it-butikkernes vedkommende var det tre ud af 13 butikker, der dumpede.

Af de 250 netbutikker fik 150 en advarsel om at rette op på fejl. Sidenhen har juristerne hos forbrugerombudsmanden fundet 38 onlinebutikker, der stadig ikke kan finde ud af at følge lovgivningen og give den rette fortrydelsesret. Af dem er der 14, der umiddelbart står foran en politianmeldelse. Det er virksomheder, der slet ikke oplyser om fortrydelsesretten, giver for kort frist eller har forbehold for reservedele, brugte varer eller varer, der afhentes i butik.

En af de virksomheder, der har fået en advarsel er Elektronik Lavpris, der både har butik i Århus og en netbutik. I modstrid med reglerne vil butikken ikke refundere portoen når en kunde fortryder.

Som en konsekvens af Forbrugerombudsmandens netrazzia vil direktør Peter K. Sørensen nu rette salgsbetingelserne på hjemmesiden. Men kommer der en kunde, der vil have tilbagebetalt portoen, vil han i første omgang nægte at betale.

»Hvis en kunde vil have sine portopenge tilbagebetalt må jeg tage den derfra. Under dårlige omstændigheder må han klage før jeg giver ham pengene. Det er helt firkantet og mangler totalt indsigt, at forbrugerne skal bestemme med hensyn til tilbagebetaling af portoen,« siger siger Peter K. Sørensen, Elektronik Lavpris.

I en kommentar til kampagnen siger Forbrugerombudsmand Henrik Øe, at det nu er sidste frist for onlinebutikkerne, at rette ind inden en politianmeldelse.

»De virksomheder, der retter op på forholdene nu, undgår naturligvis administrative påbud, men jeg vil som udgangspunkt politianmelde 14 virksomheder, der ikke har fundet anledning til at rette op på umiddelbart strafbare forhold før nu,« siger Henrik Øe.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere