Internet-trafik over Atlanten truet af pris-strid

To af de største network carriers på hver sin side af Atlanten ikke længere på talefod. Striden kan give huller i forbindelsen for mange skandinaviske internetbrugere, der surfer på amerikanske sites.

(opdateret)En tilsyneladende banal diskussion, om hvem der skal betale hvor meget, har fået amerikanske Cogent Communications til at afbryde al samarbejde med Telia, som dermed har fået klippet forbindelsen til en af de store network carries i USA.

Telia Sonera er selv en af Europas største carriers, det vil sige ejer af de kabler, som udgør den fysisk infrastruktur, hvorpå internettet hviler.

Talskvinde for Telia Sonera International Carrier, Maria Hillborg, siger til ComON, at Telia i mange år har haft en såkaldt peer-partner aftale om udveksling af internettrafik med Cogent - ligesom selskabet har udvekslingsaftaler med alle andre internetcarriers. Hun forklarer, at amerikanerne i forlængelse af forhandlinger om prisstrukturen bag en udvekslingsaftale ganske enkelt valgte at lukke for al trafik fra Telias netværk.

Maria Hillborg bekræfter, at man som skandinav har meget gode chancer for at blive koblet på et af Telia Soneras net, når man surfer på internettet - også hvis det sker, fra helt andre internetudbydere.

Telia udsendte for nylig en advarsel til koncernens egne internetkunder, om at Cogents stop for samarbejde kunne have en negativ indflydelse på deres brug af internettet. Maria Hillborg siger til ComoN, at når det gælder trafik til internetadresser på Cogents netværk, kan forsinkelser og huller i princippet ramme de fleste, der surfer fra en computer placeret i Skandinavien - eller for den sags skyld i hele Europa.

Eftersom mange andre network carriers fungerer som transatlantiske peer-partnere for Telia, er det ikke muligt at sige noget om, hvor store begrænsninger - om overhovedet nogen - striden vil medføre for den almindelige internetbruger.





Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere