Lars Kolind: Nu har jeg fået mere tid

2M Invests bestyrelsesformand er skuffet over, at en redning af selskabet ikke var mulig. Han langer ud efter alle dem, der i sin tid flokkedes om Michael Mathiesen. Nu har han fået god tid til sit eget selskab.

Vennerne blev væk, da der var brug for dem. Sådan ser 2M Invests bestyrelsesformand, erhvervsmanden Lars Kolind, i hvert fald på ventureselskabets nedtur, der sluttede brat med konkurs torsdag eftermiddag.

- Lidt mere velvilje rundt omkring bordet havde i hvert fald hjulpet, siger Lars Kolind i et interview til Computerworld Online torsdag eftermiddag.

Med vennerne mener han også pressen, som der langes kraftigt ud efter i den redegørelse, der blev sendt til fondsbørsen tidligere på dagen.

Især kritiske artikler tidligere på året i Børsens Nyhedsmagasin får Lars Kolind op af stolen:

- Deres usaglige hetz har været en medvirkende årsag, men ikke den eneste årsag, til at projektet ikke kunne lykkes.

Glimrede ved deres fravær

På et tidspunkt sad Lars Kolind over for en investeringschef, som var interesseret i at skyde penge i 2M Invest.

- Men han sagde til mig: "Hvilken investeringschef vil fremstå som en idiot ved at investere i 2M Invest, hvis det så bagefter går galt og alle siger, at det kunne jeg da have læst i medierne", lyder det fra Kolind.

Det er langt fra kun pressen, der bærer ansvaret for 2M Invests fald. Lars Kolind nævner alle former for ledere i erhvervslivet, den politiske verden, erhvervsorganisationer og fagforeningerne - uden dog at sætte navne på - og siger:

- Alle flokkedes de om Michael Mathiesen og 2M Invest, mens det gik godt. Da det så gik ned ad bakke, glimrede de ved deres fravær.

- Det er vores analyse af, hvad der er sket, tilføjer Lars Kolind.

Hafnia-modellen

I de seneste måneder har bestyrelsen i 2M Invest arbejdet på forskellige løsningsmodeller, blandt andet en der i erhvervskredse går under navnet Hafnia-modellen.

- Men det er den gode del af Hafnia-modellen, som dybest set er en meget elegant måde at løse et problem på, forklarer Lars Kolind.

Metoden går ud på, at man opretter et datterselskab, som alle aktiverne føres over i. I 2M Invest er det de porteføljeselskaber, som ventureselskabet havde aktier i. Gælden bliver isoleret i moderselskabet.

- Vi ville gerne have nogle mennesker til at investere i 2M Invest, men det ville de selvfølgelig ikke, hvis alle pengene skulle gå til at betale gælden til bankerne, når det nu var porteføljeselskaberne, de så mulighederne i, siger Lars Kolind.

Ideen er derefter, at datterselskabet med de gode aktiver skal blive et sundt foretagende igen, og så kan gælden i moderselskabet betales, og der kan på ny skabes værdier til glæde for aktionærerne.

Hvis manøvren ikke lykkes, kan moderselskabet træde i betalingsstandsning.

Tabte 25 mio. kr.

Lars Kolind virker slet ikke rystet eller vred, selvom det blot er et par timer siden, han måtte afsende den definitive besked til Københavns Fondsbørs om sit hjertebarns skæbne.

Erhvervsmanden, der i 90'erne blev kendt for sin nye måde at opbygge en organisation på i høreapparatvirksomheden Oticon, fik kun nogle få måneder som bestyrelsesformand for 2M Invest.

Eventyret kostede ham 25 millioner kroner af hans egen formue, men heller ikke det synes at påvirke ham denne torsdag eftermiddag.

Nu skal han koncentrere sig om sit eget investeringsselskab, Preventure A/S, som stadig forvalter et beløb i størrelsesordenen 70 millioner kroner.

- Det har jeg fået mere tid til nu, konstaterer Lars Kolind.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere