Politikere vil stoppe spøgelsesbutikker

Onlinebutikkers hjemmeside skal lukkes når butikken går konkurs. Spøgelsesbutikker går ud over branchens troværdighed, siger politikere.

I kølvandet på Enavias konkurs angriber politikere nu konkurslovgivningen for at glemme onlinebutikker. Det skader kunderne og branchens troværdighed.

Det får nu folketingspolitikere til at kræve ministerindgreb, så kurator hurtigt lukker hjemmesiden ned eller sætter et lukket-skilt på.

Efter Enavia.com gik konkurs i slutningen af maj var hjemmesiden fortsat åben. Kunder, der loggede ind kunne klikke rundt på hjemmesiden uden at opdage, at butikken var gået konkurs, og at købte varer aldrig ville blive sendt.

Da CRN to dage efter konkursen tjekkede Enavias hjemmeside var der ingen oplysninger om konkursen. Betalingsmodulet for onlinebetaling var spærret, men kunder kunne stadig bestille varer pr. efterkrav. Kurator Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten mener, at kunderne umiddelbart efter konkursen fik besked om at butikken var lukket. Han skriver i en email til CRN, at der senere på dagen blev »anført på hjemmesiden at selskabet var konkurs.«

Forbrugerordfører Mette Gjerskov (S) undrer sig over hullet i reglerne og vil gerne være med til at stramme op.

»Jeg kan godt forstå, at erhvervet er bekymret. Ingen kan være tjent med at en onlinebutik stadig er på nettet, hvis firmaet bag reelt er lukket ned. Vi vil gerne have et velfungerende e-handelsmarked, så lige så snart en onlinebutik går konkurs, skal der være pligt til at lukke butikken ned, så der ikke længere kan bestilles varer eller bogføres betalinger ad den vej. Det er oplagt, at der må gøres noget ved reglerne, hvis forbrugerne bliver snydt, eller de ikke får de varer, de har bestilt,« siger Mette Gjerskov.

Også Dansk Folkepartis erhvervordfører Colette Brix ærgrer sig over rodet i de konkursramte onlinebutikker. Hun mener, at spøgelsesbutikker, der holder åbent ødelægger onlinehandlens ry. Hun efterlyser en elektronisk nøgle, så kurator hurtigt kan lukke for adgangen til butikken.

»Ministeren skal lave en nøgle, så man ikke kan handle i en onlinebutik, der er gået konkurs. Der skal være et ordentlig regelsæt, så kurator lukker en hjemmeside ned med det samme. Det er vigtigt, så branchen kan have et godt ry,« siger Colette Brix.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere