Microsoft spinder guld på danske kommuner

Det offentlige betaler overpris i millionklassen for softwarelicenser til Microsoft, mener fagforeningen FTF.

Kommunerne har i årevis betalt millioner af kroner for meget til Microsoft. Det skriver fagforeningen FTF's medlemsblad »Resonans«. Siden 2001 har den såkaldte SKI-aftale (Statens og Kommunernes Indkøbsaftale) anbefalet det offentlige at indgå såkaldte Enterpriseaftaler. Men FTF har regnet ud, at med denne form for aftaler betaler kommunerne op til 3,5 gange for den samme licens.

»Det skyldes bl.a., at en Software Assurance er en obligatorisk del af en Enterpriseaftale, og her betaler kunden 29 procent om året oven i licensen for retten til alle nye versioner af Microsofts programmer. Under en Enterpriseaftale skal man også købe den såkaldte OEM-licens. Det betyder, at kunden skal betale for en præinstalleret licens, hver gang man køber en ny pc. Hvis man skifter pc'er oftere end hvert fjerde år, kan det slet ikke svare sig, og det gør langt de fleste,« siger Ole Stilund Jeppesen, der er ansvarlig for FTF's It-ressource-center.

Det bekræftes af Mogens Kühn Pedersen, der er professor i it og økonomi på Copenhagen Business School.

»Når man ser på de offentlige instansers forbrugsmønster i praksis, betaler de overpriser, der samlet set ligger i millionklassen. Det skyldes bl.a., at mange vælger at udsætte ibrugtagningen af nye versioner, selvom de har betalt for dem. Licensstyringen er et problem for mange, og det betaler man sig fra ved at indgå Enterprise-aftaler,« siger Mogens Kühn Pedersen til Resonans.

FTF opfordrer Finansministeriet til ikke at forny sine Enterpriseaftaler med Microsoft, når de nuværende licenser udløber. I stedet bør det offentlige forhandle sig frem til mere fordelagtige aftaler.

»FTF har netop selv indgået en meget fordelagtig Selectaftale med Microsoft for sine knapt 100 medlemsorganisationer, der giver besparelser på op til 40 procent. Under en Select betaler man alene for de produkter, som man ruller ud. Man betaler fx ikke for den Software Assurance, som er en obligatorisk del af en Enterprise, hvor man oveni licensen betaler 29 procent hvert år,« siger Ole Stilund Jeppesen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere