Dansk software skal overvåge britiske pirater

Det danske firma DtectNet har fået en central rolle i den kontroversielle "3 strikes and you're out- model", der skal stoppe ulovlig fildeling på nettet. Firmaets nye system skal holde øje med pirat-trafik hos britiske internetbrugere - og måske også danske.

Den nye Bond-film er fundet på nettet og download startes. Få sekunder senere modtager brugeren en email med ordlyden:
"Advarsel! Du er i gang med at begå noget ulovligt! Hold op med at downloade denne film!"

Sådan lyder én af konsekvenserne af en aftale, som den britiske musikbranche i juli fik presset seks af landets største internetudbydere til at indgå. Aftalen, som skal begrænse briternes ulovlige fildeling, kom i hus takket være dansk teknik - en teknik, som IFPI nu forsøger at få indført herhjemme.

Hidtil har de fleste internetudbydere ellers været meget afvisende for at spille politimand overfor deres egne kunder. Det skyldes blandt andet, at teknologien, der kunne gøre dem i stand til at slå ned på kundernes ulovlige downloads, har været både dyr og besværlig.

Såkaldt deep packet inspection, hvor hver eneste bit i internetbrugernes trafik overvåges og analyseres, har hidtil været set som eneste mulighed, men på grund af de enorme datamængder, der er tale om, indebærer deep packet inspection så store omkostninger, at teknikken hovedsageligt har været interessant for efterretningstjenester og tilsvarende foretagender.

Det danske firma DtecNet har imidlertid udviklet et system, der angiveligt kan få overvågningen til at virke i praksis. Det er dette system, der er omdrejningspunktet i den epokegørende britiske aftale.

Systemet, der ikke er formelt navngivet, benytter sig ikke af deep packet inspection, fortæller DtecNet-direktør Thomas Sehested.

Han vil ikke udtale sig om konkrete kunder, som hans firmaer leverer til, og altså heller ikke om DtecNets engagement i det britiske antipirat-tiltag (Det fremgår af IFPIs oplæg til en arbejdsgruppe under Kulturministeriet at DtecNet-teknikken anvendes i Storbritannien).
Direktøren vil dog gerne fortælle ComON om de generelle principper bag firmaets teknik.

»I stedet for at analysere al trafik, som man gør i deep packet inspection, tager vi udgangspunkt i bestemte filer, som vi ved, er ulovlige. Vore system overvåger trafikken på et netværk og registrerer, hvis den ulovlige fil bliver uploadet eller downloadet. Da det jo ikke er alle internetbrugere, der fildeler, er overvågningsopgaven noget mere begrænset i forhold til en universel deep packet packet inspection, men stadig skal der dog bruges nogle solide servere,« fortæller Thomas Sehested.

Et vigtigt element i metoden er, at man fra starten sikrer sig beviser for, at en bestemt fil er ulovlig i forhold til ophavsretsloven.

»Det siges jo, at det ikke er al fildeling, der handler om ulovlige kopier. Vi arbejder omhyggeligt med at identificere de filer, som man med sikkerhed kan fastslå er kopieret uden rettighedshaverens tilladelse. Det sker ved at tage udgangspunkt i en liste med værker, som vi modtager fra rettighedshaverne,« fortæller DtecNet-direktøren.

De ulovlige filer findes ved at afsøge kendte filedelings-netværk - som for eksempel Pirate Bay - og lokalisere film eller musik eller andre filer, som optræder på listen over ophavsretsbeskyttede værker. Afsøgningen foregår i det skjulte med et såkaldt agent-program.

"Agentprogrammet fremstår på fildelingssystemet som et almindeligt klientprogram og andre brugere vil således ikke blive gjort særligt opmærksomme på dets tilstedeværelse, eller på nogen måde kunne skelne det fra almindelige klienter. Softwaren er programmet til automatisk at indhente oplysninger om brugere og formodede krænkelser (IP-adresser, filnavne og filernes hash-værdier)", hedder det i en beskrivelse af teknikken, som danske IFPI har afleveret til en arbejdsgruppe under Kulturministeriet.

Forbindelsen mellem danske IFPI og DtecNet er ikke helt tilfældig.

DtecNet har særdeles tætte forbindelser til advokatfirmaet Johan Schlüter, der blandt andet varetager IFPIs og Antipiratgruppens interesser i Danmark.

Men selvom et flertal i bestyrelsen stammer fra Johan Schlüter, fastholder direktøren i DtecNet Thomas Sehested, at firmaet er en selvstændig forretning, der føres på sine egne præmisser.

Begge parter ser dog ud til at have god glæde af hinanden. Mens IFPI på den ene side promoverer DtecNets løsninger i Danmark og på internationalt plan, skaffer DtecNet mulighed for, at IFPI som interesseorganisation for film - og plade-branchen kan dæmme op for den piratkopiering, som branchen selv hævder koster selskaberne dyrt.

Hvor vidt DtecNets metoder får anvendelse i Danmark afhænger blandt af, om teleselskaberne er villige til at indgå en frivillig aftale om kontrol med fildeling.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere