Jobkort og højteknologifond i fokus på virtuelt valgmøde

Jobkort til udenlandske it-eksperter og regeringens højteknologifond var nogle af emnerne ved Danmarks første virtuelle valgmøde fredag eftermiddag.

Der var ingen hujende publikummer, der gjorde det svært at få ørenlyd, da fire folketingspolitikere fredag eftermiddag sad klar ved et ovalt mahogni-bord på Fondsbørsen i det indre København for at deltage i Danmarks første virtuelle valgmøde. To tv-kameraer sørgede for at sende signalet ud på hjemmesiden hos IT-Brancheforeningen, som havde arrangeret mødet, og op mod 500 interesserede fulgt debatten via nettet.

Men modsat de normale valgmøder på skoler og i forsamlingshuse, så var der ikke megen synlig gejst, modspil og reaktion fra det virtuelle publikum. Og det lagde en naturlig dæmper på de fire politiske kamphaner, politisk ordfører Jens Rohde fra Venstre og it-ordførerne Pia Christmas-Møller, Thomas Adelskov og Morten Helveg Petersen fra henholdsvis de Konservative, Socialdemokratiet og de Radikale.

IT-Brancheforeningens direktør Jakob Lyngsø tog i mod spørgsmål fra det virtuelle publikum via mail og et af de emner, der dog skabte visse krusninger på debathavet, var jobkortordningen.

»Vi skal være åbne over for omverdenen. Derfor er vi også nød til at invitere udenlandske forskere,« fastslog Pia Christmas-Møller.

Socialdemokratiets Thomas Adelskov tvivlede dog på at Pia Christmas-Møller kunne få regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, med på ideen om at åbne døren yderligere for udenlandske eksperter. Samtidig pegede han på vigtigheden af at de udenlandske eksperter ikke gør danske it-folk arbejdsløse.

»Det er et problem at indiske ingeniører med tre års uddannelse kommer til landet og gør danske it-folk arbejdsløse. Derfor bør man lægge et krav ind om at de udenlandske eksperter skal have en minimumsløn på eksempelvis 30.000 kroner. Hvis der er tale om, at de vitterligt har spidskompetencer, så er virksomhederne også villige til at betale,« mener Thomas Adelskov.

Et andet varmt emne i debatten var regeringens højteknologifond, som i de kommende år skal opbygges til at rumme 16 milliarder kroner til støtte i forskning inden for nanoteknologi, bioteknologi og informations- og kommunikationsteknologi.

»Fonden skal sparke samarbejdet mellem universiteter og erhvervsliv i gang,« fastslog Jens Rohde fra Venstre.

Hos oppositionen er man dog ikke udelt begejstrede for højteknologifonden.

»Alle andre lande satser også på nano- og bioteknologi. Vi bør i stedet satse på nicheområder, som vi i sin tid gjorde med vindmølleindustrien,« sagde Thomas Adelskov og pegede på digitalisering af den offentlige forvaltning som et oplagt indsatsområde.

»Det er problematisk at satse på tre specifikke områder. Det er i stedet grundforskningen i en masse emner, som skal drive udviklingen,« understregede Morten Helveg Petersen og blev bakket op af sin socialdemokratiske kollega.

»Diskussionen bør handle mere om at hæve forskningsbevillingerne generelt i stedet for at have en sparebøsse stående henne i hjørnet,« fastslog Thomas Adelskov med adresse til højteknologifonden.

Efter en times halvtam debat var seancen forbi, og politikerne hastede igen ud til vælgere af kød og blod.







Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere