Var computere skyld i Air France flystyrt?

Er computerstyringen i moderne fly sikker nok? Det spørgsmål undersøger havari-eksperter i kølvandet på flystyrtet over Atlanten.

Muligvis var det en række af på hinanden følgende fejl i flyets fly-by-wire-system, der fik et Airbus 330 fra Air France til at styrte i Atlanterhavet på vej fra Brasilien til Frankrig.

Denne teori, der gør flyets computersystemer til skurken, er nu ved at blive undersøgt, skriver http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1431911/airbus-crash-finger-flight-computers#" target="blank">The Inquirer.

Et internationalt team af eksperter mener ifølge nyhedstjenesten, at flystyrtet kan skyldes den kæde af fejl, som opstod, da flyets fartsensorer blev sat ud af spillet.

Airbus flyets fly-by-wire-computere troede fejlagtigt, at flyet var ved at gå i stall og satte derfor mere fart på - ind til der til sidst var så meget fart på, at flyet var ved at brække i stykker.

Piloterne forsøgte sandsynligvis at reboote computersystemet, men de havde kun mindre effektive back-up-systemer at falde tilbage på.

Airbus A 330 har ifølge The Inquirer to separate computersystemer, PRM og SEC, hvoraf sidstnævnte fungerer som back-up, Der er fire forskellige slags styre-software som også bruges som reserve.

Meningen er, at reserve-systemerne kan sørge for at opretholde flyets stabilitet hvis hovedsystemet skal reboote fra back-up. Men den rolle kan de ikke udføre ordenligt, hvis data fra instrumenterne er forkerte.

Fly-by-wire-systemer udmærker sig ved at være uden mekanisk forbindelse mellem styrepinden og flyets styrende dele som flaps og haleror.

I teorien ville fejlene - og dermed styrtet - måske ikke være sket, hvis flyet havde haft traditionel mekanisk styring.

Hvis det computerstyrede fly-by-wire-system viser sig at være synderen, kan det få alvorlige konsekvenser for hele flyindustrien.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Konsulenter til strategi-implementering i nyt PMO-kontor

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Delivery Manager

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

IT-generalister til rollen som systemejer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere