Museskader er ikke alvorlige

Ifølge stor dansk undersøgelse kan museskaber være et midlertidigt problem.

Kampen for at få museskader anerkendt som en reel arbejdsskade bølger frem og tilbage. Nu er der kommet nyt kasteskyts til de stridende parter.

Museskader er nemlig bare en forbigående problem, der ikke foresager permanent skade.

Det er i alt fald bundlinjen i en omfattende dansk arbejdsmedicinsk brugerundersøgelse med 7.000 deltagere, skriver Erhvervsbladet.

Overlæge Sigurd Mikkelsen fra Arbejdsmedicinsk Klinik Glostrup fortæller, at musearbejde kan føre til forbigående smerter, som forsvinder. Smerterne kan dog godt vende tilbage midlertidigt.

»Der er nogle forbigående gener. Men når vi undersøger det systematisk, er det utroligt få skader, som er permanente. Og en af konklusionerne er, at vi ikke kan påvise en ergonomisk forklaring, hvor skaden stammer fra indretningen af arbejdspladsen og arbejdet med musen,« siger Sigurd Mikkelsen til Erhvervsbladet.

Tidligere rapporter har ellers forbundet dårlig ergonomi med museskader. Men den opfattelse skal nuanceres.

»Der er ikke nogen umiddelbar sammenhæng mellem de gener, computerbrugere oplever ved arbejde med mus og den ergonomiske indretning af kontorarbejdspladsen. I stedet viser vores undersøgelse en sammenhæng mellem computer- brugerens tilfredshed med indretningen af arbejdspladsen og så oplevelsen af gener,« siger overlæge Sigurd Mikkelsen, Arbejdsmedicinsk Klinik Glostrup.

Overlægernes konklusion er altså, at der er flere faktorer, der spiller ind. Ifølge overlægerne er de oplevede gener større blandt ansatte, der ikke har haft medindflydelse på indretning af deres arbejdsplads eller valget af udstyr. Det skal dog ikke opfattes på den måde, at smerter ved musearbejde er indbildske, uddyber Sigurd Mikkelsen til ComON.

»Undersøgelsen har bare vist, at man ikke kan relatere skader som tennisalbue eller seneskedebetændelse til musearbejde. De fleste smerter, som opleves i forbindelse med musearbejde er forbigående,« siger Sigurd Mikkelsen til ComON.

Her kan du finde 10 gode råd til at forebygge museskader.

Det anbefales for eksempel, at man maksimalt arbejder 20 timer med mus om ugen. Det computerprogram, der blev brugt til at registrere 2.000 brugeres adfærd med musen, viste ifølge Sigurd Mikkelsen, at yderst få ansatte brugte musen over 20 timer om ugen. Kun i én procent tilfælde havde de medvirkende museaktiviteter i mere end 20 timer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere