Ny bølge af IT-konkurser i vente

33 procent af alle danske IT-virksomheder kører med underskud, og 20 procent har tæret så meget på egenkapitalen, at de ikke opfylder lovkravene. En af årsagerne til de dystre tal er, at branchen trods krisen stadig er alt for stor, mener chefanalytiker.

Køen af forhenværende IT-direktører og konkursadvokater har været lang foran landets skifteretter de seneste mange måneder, men ikke lang nok, hvis man skal tro chefanalytiker John Mikkelsen fra Købmandstandens Oplysningsbureau.

Der er stadig alt for mange IT-virksomheder i Danmark i forhold til markedets størrelse, og før der er luget yderligere ud i mængden, er der ikke udsigt til en ny optur, fastslår han.

Konkursbølge fortsætter

- Helt generelt er der for mange IT-virksomheder, og selvom det er forskelligt fra sektor til sektor, så skal der sorteres nogle fra. Så det er ikke slut med IT-konkurser, og jeg vil vurdere, at det nuværende konkursniveau holder året ud, siger John Mikkelsen.

For tre uger siden vurderede formanden for Kuratorforeningen i Danmark overfor Computerworld Online, at IT-fallitterne ikke længere dominerer listerne over dagens konkursforhandlinger i landets skifteretter.

Siden er en sand syndflod af krak, betalingsstandsninger og krisemeldinger skyllet ind over branchen med 2M Invest, Worldcom, Vizion Factory og KPNQ som nogle af de mere markante selskaber.

Der er imidlertid ikke tale om en ny krise under opsejling, men om eftervirkningerne af den samme krise, der har pint og plaget IT-erhvervet, siden der gik hul på bylden i 2000, mener John Mikkelsen.

Ifølge de nyeste tal fra Købmandsstandens Oplysningsbureau kørte 27,8 procent af alle danske IT-virksomheder i april sidste år med underskud, mens 17 procent havde ædt en så stor del af deres egenkapital op, at de ikke opfyldte lovkravene.

IT-selskaber på spanden

De tilsvarende tal fra juni måned i år er henholdsvis 33,1 procent og 20 procent. Målt på de faktiske tal er branchens økonomi altså værre nu end sidste år.

Ifølge John Mikkelsen er den reelle forskel formentlig ikke så stor, da en række nystartede IT-virksomheder endnu ikke har afleveret deres første årsregnskab. Men at branchen stadig er i krise, er han ikke i tvivl om.

- De seneste ugers konkurser er ikke tilfældige. Det ligger i kortene på grund af den overkapacitet, der blev skabt i branchen indtil slutningen af halvfemserne. Der er etableret alt for mange selskaber i forhold til, hvad økonomien kan bære, siger John Mikkelsen.

- Der er blevet sat et eksprestog i gang, hvor det gælder om hele tiden at smide nye produkter på gaden. Det hele er presset op i så højt et niveau, hvor det er svært at få tid til at forrente udviklingsomkostningerne. Det lider den sunde del af branchen også under, men de er nødt til at gå med på vognen, hvis de vil følge med, tilføjer Købmandstandens chefanalytiker.

Kunder holder igen

Ifølge vicedirektør Jørgen Staunstrup, IT-Brancheforeningen, er en anden forklaring på den dårlige økonomi, at IT-virksomhedernes kunder er meget længe om at beslutte nye indkøb.

- Det er ikke ligesom op til år 2000, hvor der var en deadline. Nu bliver beslutningerne om nyindkøb trukket, også selv om det er udstyr, som kunderne skal bruge før eller siden, konstaterer han.

- Det rammer de svage virksomheder, som ikke har så mange ressourcer at stå imod med, tilføjer vicedirektøren, der er enig med John Mikkelsen fra Købmandstandens Oplysningsbureau i, at en række virksomheder med et sundt udviklingspotentiale er i fare for at dø i det nuværende dødvande.

- Men det er ikke det samme, som at de gode idéer dør. Vi har mange eksempler på, at idéerne bliver videreført i andre selskaber, påpeger Jørgen Staunstrup.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere