IBM: Vi vinder markedsandele trods tab

IBM har stort set tabt hele sit pc-salg til private, men på de fleste andre markeder tager selskabet markedsandele fra konkurrenterne herhjemme, påpeger administrerende direktør Carl Christian Ægidius.

I krisetider henvender kunderne sig til de selskaber, som de kender, og som de er sikre på også vil eksistere i morgen. Derfor har IBM ifølge administrerende direktør Carl Christian Ægidius taget markedsandele herhjemme, selv om selskabet kom ud med sit første underskud i ti år.

Det betyder dog ikke, at IBM havde vækst sidste år. Det viser omsætningen, der dykkede fra 8,8 til 7,7 milliarder kroner. Faldet er drevet af pc-salget, hvor Carl Christian Ægidius pointerer, at IBM klarer sig godt nok på erhvervsmarkedet. Men salget til private er stort set faldet bort, efter den tidligere hjemme-pc-ordning blev afskaffet, og IBM mener, at det kun kommer langsomt igen med den nye ordning.

De fleste andre forretningsområder har budt på nogenlunde stabil omsætning, mens Carl Christian Ægidius fremhæver, at markederne generelt er faldet. Mainframe-salget er dog steget for første gang i ti år.

- Vi oplevede, at de store projekter enten blev splittet op i mindre dele eller udskudt, fortæller han.

Den danske IBM-chef vil ikke sige noget om forventningerne til dette års regnskab, men han fremhæver, at IBM satser stærkt på digital forvaltning.

Det sker dog ikke i direkte konkurrence med KMD, det tidligere Kommunedata, som sidder tungt på store dele af det kommunale marked. Derimod handler det om at bygge oven på KMD?s systemer for at få mere værdi og service ud af de offentlige data.

IBM Danmark A/S Årsregnskab
Millioner kroner20012000
Omsætning7.683,88.790,5
Resultat af primær drift (EBIT)110,1269,3
Resultat før skat -98,1167,3
Resultat-89,1108,4
Egenkapital861,8950,9
Antal ansatte4.2194.518
Carl Christian Ægidius er ikke meget for at fokusere på, at IBM tabte 89 millioner kroner sidste år. Han vil hellere tale om et driftsoverskud på 110 millioner kroner, heraf 100 millioner kroner i det danske moderselskab, hvilket dog er en nedgang fra 269 millioner kroner i 2000.

- Mange ville være glade for et overskud på 100 millioner kroner i det her marked, noterer IBM-direktøren sig.

Tabet på bundlinien opstår, fordi IBM sidste år måtte sætte 95 millioner kroner af til at belønne de medarbejdere, der har aktieoptioner, som de ved årsskiftet havde mulighed for at udnytte. I alt 600 af IBM?s ansatte i Danmark har aktieoptioner, hvilket er 120 mere end for et år siden. De 480 medarbejdere med mere end et år gamle optioner kan derfor indløse knap 200.000 kroner hver i gennemsnit.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere