Dansk supercomputer skal forske i vindmøller

DTU har samlet et cluster med 210 Dell PowerEdge 650 servere, som har en samlet regnekraft på en billion regneoperationer i sekundet.

Forskere på DTU er nu færdige med at samle en af Danmarks hurtigste supercomputere. Det nye cluster har fået navnet Yggdrasil, som ifølge den nordiske mytologi er det træ, der holder himlen oppe. Det består af 210 Dell PowerEdge 650 servere med 2,4 GHz Pentium 4 processorer.

Den samlede regnekraft er en teraflop eller omkring en billion regneoperationer i sekundet.

Den nye supercomputer skal bruges til forskning i vindturbulens, som kan få stor betydning inden for udvikling og produktion af vindmøller.

»Det er måske ikke almindelig kendt udenfor videnskabelige kredse, men turbulens er så kompliceret et fænomen, at det trods mere end hundrede års forskning har unddraget sig matematiske forklaringer,« siger Jess Michelsen, lektor på DTU og forskningsansvarlig for projektet.

Det kræver millionvis af komplicerede ligninger at beregne strømningerne omkring en enkelt vindmølle, og selv med den enorme regnekraft DTU nu råder over, kan disse beregninger sagtens tage over en uge at gennemføre.

Yggdrasil er placeret i seks racks, som fylder 3,6 gange 1 meter på gulvet i et 25 kvm. kælderlokale. Operativsystemet er serverversionen af Red Hat Enterprise Server Linux.

Bevillingen til Yggdrasil på tre millioner kroner kommer fra DCSC (Danish Center for Scientific Computing).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere