Piratpolitiker forlod ACTA-møde i protest

(tilføjelse) Christian Engström brokker sig over, at briefing for folkevalgte om pirattraktat var lukket.

Piratpolitikeren Christian Engström, som svenskerne sidste år valgte til EU-Parlamentet, forlod mandag et møde i protest mod, at det var lukket.

Under mødet i Bruxelles skulle EU-Kommissionens forhandlere fortælle om, hvad der skete under forhandlingerne om ACTA (Anti Counterfeiting Trade Agreement).

Traktaten skal, når den efter planen er på plads senere i år, forpligte nogle af verdens største økonomier - deriblandt EU, Japan og USA - til at bekæmpe ulovlig kopiering af ophavsretsbeskyttet materiale og patentbrud, inklusiv netpirateri.

Netaktivister frygter, at traktaten kan indskrænke borgernes ret til internet, fordi tidligere forslag - der nu er luget ud - har lagt op til at indføre ordninger som 3-strikes, hvor netpirater får kappet internetforbindelsen efter gentagne brud på loven. Teleselskabet TDC har også tidligere vurderet, at forslag i ACTA - som måske er ude nu - var i strid med dansk lovgivning.

Måtte spørge flere gange
Ved mandagens møde i EU-Parlamentet fortæller Christian Engström, at han spurgte, om der var begrænsninger på, hvad han kunne fortælle offentligheden og sine vælgere om mødet.

"Først virkede kommissionen til at være uvillig til at give et klart ja eller nej til spørgsmålet, men efter jeg gentog spørgsmålet nogle gange, svarede de endeligt, at jeg ikke havde tilladelse til at sprede informationen, jeg fik," skriver Christian Engström på sin blog.

Derefter forlod han mødet, fordi han fandt betingelserne uacceptable.

Christian Engström mener, at han burde kunne kunne fortælle offentligheden om mødet og ACTA.

Embedsmænd uenige
EU-Kommissionen er uenig.

I et mailsvar til ComON skriver talsmand John Clancy, for EU's handelskommissær, Karel de Gucht, at EU af hensyn til forhandlingspartnerne ikke kan afsløre, hvad der sker under forhandlingerne. USA har nemlig modsat sig EU's krav om åbenhed i ACTA-forhandlingerne.

"Det er vigtigt at huske, at mange lande deltager i forhandlingerne om ACTA, og retten til en offentliggørelse af dokumenterne og informationer kræver samtykke fra alle parterne," skriver talsmanden, John Clancy, til ComON.

USA står i vejen
Han skriver - ligesom han tidligere har skrevet til ComON - at EU pressede på for at få frigivet en revideret udgave af ACTA-teksten efter de sidste forhandlinger i Luzern i Schweiz. EU ønsker at skabe et klarere overblik over processen og undgå misforståelser hos bekymrede borgere og organisationer, skriver han.

"Desværre blev denne beslutning hindret af USA," skriver John Clancy.

"Som konsekvens er vi bundet til at respektere den fortrolighed, som forhandlingerne har, indtil alle parterne, inklusiv USA, går med til større åbenhed," skriver han.

Ifølge den nyligt vedtagne Lissabon-traktat - som er det traktatmæssige grundlag for EU - har unionens folkevalgte krav på at blive oplyst om igangværende internationale handelsforhandlinger.

Christian Engström mener ikke, at EU-Kommissionen lever op til forpligtelsen, men EU-Kommissionens John Clancy skriver, at handelskommissæren løbende giver briefings til "til fulde og offentligt" om ACTA.

De Grønne efterspørger forhandlingsstop
En mindre gruppe i EU-Parlamentet, De Grønne, mener, at EU burde sætte al sin styrke ind på at få åbenhed om forhandlingerne.

Partiet, som den svenske pirat er medlem af, mener, at EU burde sætte forhandlingerne på standby, indtil partnerne er gået med til automatisk at offentliggøre dokumenter fra forhandlingerne.

Tilføjet onsdag 12.30: De Grønnes krav.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere