Danske kommuner taler ikke samme it-sprog

De planlagte kommune-sammenlægninger vil medføre store it-omkostninger. Kun en tredjedel af kommunerne har indført den åbne datastandard XML.

Kun en tredjedel af de danske kommuner har fulgt regeringens anbefaling om at indføre det åbne dataformat XML. Hos de statslige institutioner er det 80 pct., som anvender XML-standarden for at lette udvekslingen af data. Det viser en ny undersøgelse, som it-virksomheden Software AG har gennemført blandt kommuner og statslige institutioner. Efterslæbet i kommunerne kan medføre en stor ekstraregning til skatteyderne, når kommunernes it-systemer skal lære at tale sammen forud for den kommende sammenlægning af kommunerne.

»For os er det nok overraskende, at de statslige institutioner er kommet så langt, men endnu mere forbavsende, at landets kommuner tilsyneladende nøler. Vi ved jo, hvor meget mere effektiv en organisation kan blive med åbne standarder. Derfor er det lidt ærgerligt, at kommuner, der er i daglig dialog med mange myndigheder og virksomheder, endnu ikke slutter helt op om Videnskabsministeriets opfordringer,« siger Ole Kock, adm. direktør i Software AG.

Kun 37 pct. af kommunerne har taget XML-standarden i anvendelse, men blandt dem, som allerede har indført det åbne format, fortæller 63,2 pct., at de ikke har oplevet nogen hindringer ved at indføre den nye teknologi.

Finansministeriet udsendte allerede i maj 2001 en rapport, som anbefalede anvendelse af XML i den offentlige forvaltning. Men næsten tre år senere er det stadig kun et fåtal af kommunerne, som har fulgt anbefalingen. I Videnskabsministeriet er man dog godt tilfreds med tallene.

»Jeg syntes, det er nogle meget flotte tal, for det tager det tid at indføre nye standarder. Og når det gælder XML, handler det også om at definere et fælles sprog inden for de forskellige sektor-områder som fx sundhed og erhverv. Det er en forudsætning for en succesfuld implementering, at mange interessenter og myndigheder sætter sig sammen og bliver enige. Det viser alle undersøgelser, at vi er nogle af verdens bedste til, og det kan man godt være stolt over,« siger videnskabsminister Helge Sander.

De offentlige it-chefer nævner bedre borgerservice, rationaliserings-gevinster, større gennemsigtighed i data og administrative lettelser som de største fordele i forbindelse med XML-standarden.

Kommunernes Landsforening (KL) bekræfter at forskellige dataformater er et stort problem når det gælder sygejournaler, skattebetaling og sociale ydelser.

»Men de mange muligheder, der ligger i at anvende XML som standard for udveksling af data i den offentlige sektor, afventer analyser og aftaler mellem parterne. De skal fastlægge indholdet i den dataudveksling, som er en forudsætning for digital forvaltning. Indtil de er færdige, må vi klare os med de eksisterende formater og de muligheder og begrænsninger det giver. Man udskifter ikke velfungerende systemer, bare fordi XML dukker op,« siger Michael Hald, konsulent i KL.




IT-JOB

Capgemini Danmark A/S

Salesforce CTO - Nordics

SporingsGruppen ApS

App-udvikler

Københavns Professionshøjskole

Nytænkende og agil IT-projektleder

Politiets Efterretningstjeneste

Udviklingsorienteret Service Level Manager til PET
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere