EU planlægger MIT-konkurrent

EU-Kommissionen har foreslået etableringen af et Europæisk Teknologi Institut (ETI) som konkurrent til det amerikanske MIT.

Et fælleseuropæisk flagskib for forskning og innovation - og en værdig konkurrent til det amerikanske Massachusetts Institute of Technology (MIT). Det er visionen bag EU-Kommissionens forslag om etableringen af et Europæisk Teknologi Institut (ETI), som blev fremsat onsdag.

»Der er behov for flagskibe for ekspertise. Derfor skal Europa have et stærkt europæisk teknologisk institut, der samler de bedste hjerner og virksomheder og spreder resultaterne af sit arbejde i hele Europa,« sagde Europa-Kommissionens formand, José Manuel Barroso.

Det Europæiske Teknologiske Institut skal fokusere på at kombinere de tre elementer uddannelse, forskning og innovation. ETI's struktur skal have to niveauer: En bestyrelse med en lille administration, som skal være ETI's centrale kerne, og en række vidensamfund fordelt over hele Europa, som står for aktiviteterne på de strategiske tværfaglige områder.

Finansieringen skal komme fra en række forskellige kilder, herunder EU, medlemsstaterne og erhvervslivet. Den private sektor skal til gengæld tilbydes nye integrerede forbindelser med uddannelses- og forskningssektoren med nye muligheder for kommerciel udnyttelse af forskning og en mere intensiv to-vejsudveksling.

»Hvis Europa skal bevare sin konkurrenceevne, skal vi sikre, at vi forbedrer samspillet mellem uddannelse, forskning og innovation. Det er den almindelige opfattelse, at dette samspil ikke er så godt, som det kunne være i Europa. Europa halter konsekvent bagefter, når det gælder om at omsætte resultaterne af forskning og udvikling til forretningsmuligheder, innovation og arbejdspladser,« sagde EU-kommissær Ján Figel onsdag i Bruxelles.

Ideen blev oprindelig fremsat sidste år og har siden været igennem en høring, hvor der er modtaget mere end 700 bidrag. Kommissionen understreger, at der ikke skal skabes et nyt universitet, der er samlet på et sted, men at der bliver tale om en ny retlig enhed fordelt på flere steder, som skal samle de bedste grupper og universitetsafdelinger inden for en række strategiske områder i hele Europa.

Kommissionen vil formelt fremsætte et forslag inden udgangen af 2006. Hvis det retlige grundlag kommer på plads i 2008, kan bestyrelsen og det første personale blive udpeget i begyndelsen af 2009.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere