Fælles brobizz til europæiske veje og broer

EU er på vej med en ny europæisk standard for elektroniske bompenge. Dermed kan man nøjes med én brobizz til hele Europa.

De mange betalings-broer og betalings-motorveje i Europa har i dag vidt forskellige elektroniske systemer til afregning af bompenge. Men det bliver anderledes snart. EU-Kommissionen har netop vedtaget en beslutning med de vigtigste tekniske specifikationer og krav, der er nødvendige for at lancere en europæisk elektronisk bompengetjeneste (EETS).

Det skal gøre det muligt at betale bompenge over hele EU med bare ét abonnement hos én tjenesteudbyder og kun ét apparat monteret i køretøjet. Systemet skal fungere med alle europæiske motorveje, tunneller og broer, hvor man kan betale bompengene med særligt udstyr i køretøjet.

I begyndelsen af 1990'erne blev der i flere europæiske lande indført elektroniske bompengesystemer. De fleste af dem fungerer ved hjælp af et apparat i køretøjet, der ved passage overfører køretøjsoplysningerne til det selskab, der står for driften af vejen, så bompengene kan beregnes efter f.eks. køretøjets vægt og størrelse. Det gælder blandt andet Brobizzen, der bruges til Storebæltsbroen i Danmark og Øresundsbron mellem Danmark og Sverige.

De mange nationale og lokale bompengesystemer er ofte ikke indbyrdes kompatible, men kan kun modtage oplysninger fra deres "egne" apparater i køretøjerne.

Eksempelvis kan det på en tur fra Portugal til Danmark være nødvendigt, at der på køretøjets instrumentbræt er anbragt ikke mindre end fem apparater, som hver er knyttet til en bestemt kontrakt med et bestemt vejselskab.

EU-Kommissionens beslutning fastsætter også rettigheder og forpligtelser for bompengeopkrævere, tjenesteydere og trafikanter. Brugerne får mulighed for selv at vælge, hvilken tjenesteyder de vil have deres abonnement hos.

Bompengeopkræverne sender oplysninger om de forfaldne bompengebeløb til tjenesteyderne, som på det grundlag sender fakturaer ud til brugerne. Bompenge, der betales via EETS, må ikke være højere end de nationale eller lokale bompenge.

Systemet skal være være til rådighed om tre år for alle vejkøretøjer over 3,5 ton eller med mere end ni siddepladser, inkl. førerens plads. For personbiler skal det være klar om fem år.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere