Politiet magtesløs over for industrispioner

Industrispionage er ifølge Dansk Industri et stort problem for danske virksomheder. 70 procent af alle medarbejdere har på et tidspunkt stjålet information fra deres arbejdsplads.

Industrispionage er ifølge Dansk Industri et stort problem for danske virksomheder. 70 procent af alle medarbejdere har på et tidspunkt stjålet information fra deres arbejdsplads. Men politiet kan intet stille op.

To tredjedele af anmeldte sager om industrispionage bliver aldrig efterforsket, fordi politiet og anklagemyndigheden vurderer, at efterforskning ikke vil kunne føre til domfældelse. Og de få sager, der bliver efterforsket, fører kun sjældent til dom. Det fortalte Marianne Castenskiold, Chefkonsulent i Dansk Industri, på en konference om it-sikkerhed i København i går.

»Retsreglerne er blevet strammet op, så industrispionage nu kan give op til seks års fængsel. Det er en klar overtrædelse af markedsføringsloven, hvis man skaffer sig information på uærlig vis. Og det er strafbart, hvis man bruger information på anden måde, end den oprindelig var tiltænkt af virksomheden. Faktisk er det sådan, at en medarbejder har tavshedspligt i tre år efter et ansættelsesstop,« sagde Marianne Castenskiold på konferencen.

Ikke desto mindre føler mange ansatte, at de har en form for ejendomsret over projekter eller systemer, som de selv har været med til at lave, og derfor har de ingen samvittighedskvaler, når de stjæler følsomme oplysninger fra deres arbejdsplads.

»Målet er, at politiet i fremtiden behandler det mere kvalificeret, end de gør i øjeblikket. I dag er det sådan, at sagerne kun lægges over til Politiets Efterretningstjeneste, hvis man har en mistanke, om at fremmede magter er involveret. Vi så gerne, at denne type sager altid blev behandlet af efterretningstjenesten,« sagde Marianne Castenskiold.

ComON kunne i mandags fortælle, at politiet opruster i kampen mod it-kriminalitet, og at antallet af medarbejdere i Rigspolitiets specialafdeling for it-kriminalitet er vokset fra 20 til 32 mand inden for det seneste halve år. Samtidig resulterer flere efterforskninger end tidligere i en retssag, men det er altså ifølge Dansk Industri stadig slet ikke godt nok.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere