Netbutikker "glemmer" at tilbagebetale porto

Forbrugerombudsmanden giver butikker opsang. (opdateret)

Flere forbrugere klager over, at butikker ikke betaler penge tilbage for fragtleveringen, når forbrugeren har fortrudt et køb fra internettet.

Fragt koster som regel fra 15 kroner og opefter; alt efter pakkens størrelse.

Forbrugerombudsmand Henrik Øe giver derfor nu en opsang til de danske netbutikker.

Han siger i en pressemeddelelse, at forbrugeraftaleloven giver forbrugeren 14 dages fortrydelsesret, når denne handler ved fjernsalg, eksempelvis ved køb over internettet.

Det er ikke nok blot at betale prisen for varen tilbage. Gebyret for fragt af varen ud til kunden skal også betales tilbage.

Kunden skal dog selv betale portoen for at sende varen tilbage til butikken, siger Forbrugerombudsmanden.

Kritikken får de danske netbutikkers sammenslutning, Foreningen for Distance- og Internethandel (FDIH), til at præcisere, at kundens 14 dages returret også gælder for tilbudsvarer, men derimod ikke ved køb af madvarer og lotto. Læs præciseringen her.

Desuden er det ikke muligt at fifle sig ud af returretten ved at lave særlige handelsbetingelser, skriver FDIH. Som ComON's omtale af sagen om øreauktioner viser, så vil det dog i nogle tilfælde være muligt at undgå returretten ved at få kundens aktive samtykke til, at den forsvinder. Det gælder eksempelvis ved salg af tjenesteydelser eller varer, som speciallaves til forbrugeren, siger forbrugeraftalelovens paragraf 18. For fysiske varer vil forbrugeren altid have ret til at sende varen retur inden for 14 dage.

Redigeret tirsdag klokken 15.30: Afsnit om aktivt samtykke præciseret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere