Mobilmasten rykker ind i din stue

Danske telekunder kan snart installere deres egen lille mobilmast i stuen for at sikre optimal 3G-dækning. Men teknologien er stadig plaget af børnesygdomme.

Flere danske teleselskaber eksperimenterer med de såkaldte femtoceller til mobiltelefoni. Der er reelt tale om en mini-antennestation til hjemmebrug, som svarer til det, der sidder på toppen af den nærmeste mobilmast - blot i en mindre og svagere udgave.

Den lille boks skal forbedre mobildækningen indendørs, hvis den eksempelvis installeres på loftet i dagligstuen, og den skal gøre det muligt at overføre data mobilt med højere hastigheder. Dermed er teknologien et alternativ til de trådløse netværk, der efterhånden findes i mange hjem.

TDC og NEC forventer at være klar med en femtocelle-løsning allerede inden udgangen af det indeværende år. Først skal der gennemføres en prøveperiode, hvor adskillige Femtocell Access Points bliver installeret i danske forbrugeres hjem og kobles sammen med TDC's netværk.

»Vi ser frem til at evaluere resultatet efter vores testperiode. Femtocell-teknologien vil give vores kunder en række fordele, især forbedret 3G-dækning og 3G-kapacitet indendørs. Dette vil give kunderne en bedre oplevelse og adgang til flere services,« siger Flemming Hynkemejer, der er teknisk direktør i TDC Mobile.

Det såkaldte Femtocell Access Point er en lille elektronisk plug-and-play-enhed, som skaber et lokalt 3G-netværket i hjemmet. Forbindelsen til omverden klares over den eksisterende bredbåndslinie i hjemmet.

Boksen er på størrelse med en bog og skal markedsføres sammen med et mobilabonnement; installer boksen i hjemmet, og du er garanteret perfekt mobildækning - ihvertfald så længe du ikke bevæger dig udenfor hjemmets fire vægge.

»Teknologien vil levere nye services og funktioner til kunderne og dermed skabe nye, lukrative forretningsområder. Desuden er teknologien til stor fordel for slutbrugeren, som vil få glæde af den perfekte dækning til både taleopkald og datatrafik i eget hjem. Denne teknologi vil komme til at ændre den måde, vi bruger vores mobiltelefoner på,« siger Fredrik Tumegård, adm. direktør i NEC Scandinavia.

Hos Telia har man allerede i et stykke tid gennemført forsøg med femtoceller i Danmark og teleselskabet har store forventninger til teknologiens potentiale.

»Vi er kommet ganske langt med vores forsøg med femtoceller, men der er stadig nogle børnesygdomme, der skal overvindes. Derfor vil vi heller ikke melde ud med en dato for, hvornår vi vil gå på markedet med femtoceller, fordi teknologien først skal nå et modningspunkt. Men femtoceller er klart interessant på erhvervsmarkedet, og her tænker vi især på små- og mellemstore virksomheder, som får mulighed for at forbedre 3G-dækningen indendørs,« siger Rune Fick Hansen, der er pressechef i Telia.

Selvom femtoceller bliver spået en stor fremtid, så er konceptet er ikke uden problemer. Der mangler standarder på området, selvom de største producenter har stiftet en organisation, Femto Forum, der skal arbejde for fælles standarder.

Og så er der spørgsmålet, om forbrugerne kan vænne sig til tanken om at have en mini-mobilmast placeret i stuen. Og det er her, problemerne begynder at melde sig. For teleselskaberne skal i dag opfylde en række krav når der installeres nye antenner, der ikke mindst skal sikre at senderne ikke forstyrrer hinanden.

I den situation hvor millioner af mobilbrugere pludselig har antennebokse i private hjem, kan det hurtigt blive meget svært at kortlægge mobildækningen. Den enkelte kunde kan jo f.eks. tage boksen med i sommerhuset eller på ferien - måske til et område, hvor operatøren slet ikke har licens til at udbyde mobiltelefoni. Det er problemer, som skal løses inden femtoceller får det store gennembrud.

Alligevel forventer analysefirmaet AFI, så vil der være op mod 70 millioner femtocell-bokse i private hjem inden 2012.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere