Derfor strides CSC med sine ansatte

CSC mener, at deres ansatte tjener for meget.

Denne morgen sendte CSC 120 medarbejdere i lock out. De skal ikke møde på arbejde ind til fagforeningen PROSA går med til, at deres organiserede medlemmer bliver sat ned i løn.

Konflikten har bund i, at it-mastodonten mener, at firmaet har en gruppe medarbejdere, der tjener alt for mange penge i forhold til ansatte hos CSC's konkurrenter. Det er både sammenlignet med internationale konkurrenter og danske konkurrenter, at CSC-medarbejderne ifølge firmaet selv har fået skaffet sig for gode vilkår, forklarer Carsten Lind, administrerende direktør hos CSC.

"Vi har ønsket at få vores overenskomst bragt på niveau med det øvrige marked," siger Carsten Lind.

PROSA har selv fremlagt fem punkter, hvor de mener, at CSC er gået for langt i deres krav om at slække goderne for medarbejderne.

  • Fjernelse af tryghedsaftalen
  • Indførelse af funktionsløn
  • Nedsættelse af lønnen med 10%
  • Øget arbejdstid
  • Individuel løn (væk med skalatrin)

Ifølge PROSAs egen lønstatistik tjener en systemudvikler med meget lille erfaring 34.388 kroner øst for Storebælt. Efter 41 års erfaring vil systemudvikleren i snit tjene 60.088 kroner i bruttoløn. Hvis CSC-ledelsne har ret i, at de ansatte der tjener mere end andre steder, skulle systenmudvikleren med mange års erfaring altså få betydeligt mere end 60.000 kroner i månedsløn.

Hanne Lykke Jespersen fra PROSA erkender, at de ansatte ved CSC har gode vilkår. Hun siger dog, at der også er ansatte ved andre danske it-virksomheder, der har lige så gode vilkår - mens det også er muligt at finde virksomheder, der tilbyder dårligere vilkår.

"Vi har sikret gode vilkår hos CSC, men det har de andre fagforeninger også," siger hun og undrer sig over, at andre CSC ikke har forsøgt at forhandle med andre fagforeninger..

"De har givet disse løft for at holde på folk. Hvis det var over markedsniveau, så havde de ikke givet disse løft," siger Hanne Lykke Jespersen.

Hun mener, at det har en stabiliserende effekt med en gældende overenskomst, som holder et niveau både i opgangstider og nedgangstider, siger hun.

Hun foreslår videre, at CSC burde have talt med medarbejderne om, hvordan de kunne hjælpe til med at skabe overskud i virksomheden frem for at gå i konflikt med de ansatte.

Det er vel ikke en fagforenings rolle at skabe overskud i en virksomhed?

"Hvis der er nogle mærkelige måder, nogle ting i en virksomhed fungere på, så ville medarbejderne være gode at snakke med om det, så virksomheden fungerer bedre," mener Hanne Lykke Jespersen.

For Carsten Lind handler spørgsmålet dog om, at CSC har for dyre medarbejdere til, at virksomheden er konkurrencedygtig på markedet.  

"Jeg synes altid, at dialog er en god ting. Det har vi også investeret i. Men vi har ikke fået en dialog med substantiel indhold," siger Carsten Lind.

"Det er selvfølgelig ikke en ønskesituation. Vi er i konflikt med vores egne medarbejdere, og det er en kedelig situation. Men vi gør det, fordi vi føler, at vi er tvunget af omstændighederne. Vi arbejder på at forbedre vores konkurrenceevne," siger Carsten Lind.

Han siger, at virksomheden har fremvist nogle tal for PROSA, som viser, at CSC's medarbejdere tjener mere end i sammenlignelige grupper. Han afviser dog at vise tallene til ComON.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere