Myrer skal bekæmpe computerorme

Forskere vil bruge digitale myrer til at opspore computerorme og andre trusler i store netværk. Den kollektive intelligens skal beskytte bedre end selv den mest avancerede antivirus.

I den endeløse kamp for at beskytte it-systemer mod angreb har sikkerhedsforskere udviklet en ny type forsvar, som er inspireret af et af naturens mest hårdføre dyr – myren. I modsætning til almindelige statistiske sikkerheds-programmer kan disse ”digitale myrer” vandre gennem netværk og lede efter trusler, som f.eks. orme og trojanere.

Når en digital myre finder en trussel, så sætter den et ”duftmærke”. Andre myrer tiltrukkes af dette mærke og sætter deres eget aftryk. Jo mere intenst dette signal er, jo flere myrer tiltrækkes. Dermed skulle det være muligt at genkende en infektion mere pålideligt og ressourceskånende end med en normal scanner, der bruger en database med tusindvis af signaturer.

Her er der tale om en form for ”swarm intelligence”, hvor den enkelte enhed – myren – er forholdsvis dum i forhold til f.eks. et antivirus-program. Men når de mange små enheder handler sammen, så kan de nå frem til forbløffende resultater.

»Vi ved at myrer kan beskytte sig meget effektivt mod trusler i naturen. De kan hurtigt få et forsvar op at stå, og så hurtigt vende tilbage til deres normale rutine når truslen er væk. Vi bruger at opnå det samme i et computersystem,« siger professor Errin Fulp fra Wake Forrest University i North Carolina.

Den traditionelle metode til at beskytte mod digitale trusler består i at lede efter kendte trusler, men her er problemet, at virus-skaberne hele tiden laver små variationer for at snyde programmerne. Det svarer til at eftersøge en kriminel, der konstant ændrer sit udseende og fingeraftryk.

De amerikanske sikkerhedsforskere forsøger at løse denne udfordring på en ny og innovativ måde.

»Vores idé er at slippe 3.000 forskellige typer af digitale myrer løs, der alle leder efter tegn på en trussel. De efterlader digitale spor ligesom virkelige myrer efterhånden som de bevæger sig gennem netværket. Den digitale myre er programmeret til at efterlade en stærkere duft, hver gang den finder et muligt bevis. Spor med stærkere duft tiltrækker flere myrer, og det skaber en sværm omkring den potentielle trussel,« forklarer Glenn Fink fra Pacific Northwest National Laboratory i Washington.

Systemet blev testet i et pilotprojekt i sommer, hvor en computerorm blev sluppet løs i et netværk – og det lykkes for myrerne at opspore ormen. Forskerne mener, at denne teknologi egner sig bedst til store netværk med mange identiske maskiner, f.eks. hos store virksomheder og myndigheder.

Og brugerne behøver ikke frygte, at de digitale myrer beslutter sig til at tage permanent ophold på deres maskine. For de enkelte myre kan ikke overleve uden software ”spejdere” på hver maskine, der igen rapporterer til ”sergenter” styret af mennesker, som overvåger og kontrollerer den digitale myrekoloni.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere