Her er våbenet der kan dræbe superormen

Efter at have hærget ustoppeligt på internettet i mange måneder er Conficker-ormen omsider blevet fanget med et digitalt fingeraftryk. Opdagelsen kan blive superormens endeligt.

(Denne artikel modificeres væsentligt af en nyere artikel om samme emne)

Få dag før den mulige eksplosion i Conficker-ormens udbredelse 1. april, hvor ormen forventes at gennemføre en stor opdatering med 50.000 domæne-navne, er det lykkes at finde en kur, der tilsyneladende vil kunne tage livet af krapylet på såre effektiv vis.

To kvikke tyskere udtænkte i fredags hvordan man kan fange den evigt skiftende orms digitale fingeraftryk - og dermed dæmme effektivt op for dens fortsatte udbredelse.

I går eftermiddag havde de den første scanner klar og i går aftes var et frit tilgængeligt værktøj baseret på tyskernes opdagelse allerede blevet implementeret af flere af de store antivirus-firmaer.

De to tyskere er sikkerhedsforskerne Tillmann Werner og Felix Leder. De er tilknyttet Honeynet -projektet - en non-profit it-sikkerhedsorganisation - og de udviklede deres orme-våben i tæt samarbejde med sikkerhedseksperten Dan Kaminsky.

Kort fortalt fandt to ud af, at Conficker efterlader sig et spor. Ormen infiltrerer uopdaterede Windows-pc'er, der er i besiddelse af et bestemt sikkerhedshul, og den er så venlig at lukke hullet efter sig, når den først er flyttet ind. Det sker øjensynligt for at holde anden malware ude, så den kan beholde ofret for sig selv.

Men lukningen foregår med en binær patch, og det er den, der ifølge tyskerne efterlader de afgørende spor.

Dan Kaminsky forklarer det på sin blog med, at Conficker med patchen "forandrer måden, Windows ser ud på på netværket." Denne forandring kan nemt og hurtigt opdages, for eksempel af en fjernadministrator.

"Man kan simpelthen spørge en server om den er inficeret med Conficker, og så vil den fortælle dig det," lyder det fra sikkerhedseksperten Kaminsky.
Holdet bag ormekuren ventes at offentliggøre en nærmere beskrivelse i et whitepaper med titlern "Know Your Enemy" løbet af det kommende døgn.

Med sin forholdsvist uhæmmede hærgen frem til nu har Conficker-ormen skabt et gigantisk botnet bestående af tusinder - måske millioner - af pc'er.

Da det blev gravet frem, at Conficker-inficerede maskiner er programmeret til at foretage en stor men ukendt opdatering, der indebærer skabelsen af 50.000 nye domæner for botnettet den 1. april, er der rejst frygt for, at et omfangsrigt angreb vil blive sat ind på netop denne dag.

Flere sikkerhedsfolk har dog slået koldt vand i blodet: Eftersom det meste af sikkerheds-verdenens øjne er rettet mod alt Conficker-relateret netop denne dag, ville det være det dummest mulige tidspunkt for bagmændene at starte en stor operation.
Men den nye kur er det desuden tvivlsomt, om samme bagmænd overhovedet vil komme til at gennemføre den planlagte operation med den nu stærkt svækkede superorm.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere