Software kan spotte politisk spin

Software kan angiveligt analysere sig frem til spin. I den amerikanske valgkamp er Obama "afsløret" som største "spinner".

Når politikere ruller sig ud på talerstolen, så er det ikke nødvendigvis ene sandheder og ærligheder, der kommer ud af munden på dem.

Men hvordan skal man kunne sortere snot fra skidt? Det vil software i fremtiden forsøge at hjælpe med.

Softwareprogrammer vil kunne analysere en persons ansigtsudtryk, toneleje og selve talens indhold. Faktisk er et simpelt forsøg allerede sat i gang. Og der har været rig lejlighed til at afprøve den slags teknik under den igangværende valgkamp i USA.

»Det er vigtigt at notere sig, at politikere ikke er specielt gode til direkte løgne, men de er gode til at "danse" omkring sandheden» siger David Skillicorn, der arbejder ved det canadiske Queen's University til NewScientist.

Han har udviklet en algoritme, der skal opdage spin i politiske udmeldinger. Algoritmen kigger nærmere på selve ordbruget i en tekst eller tale for at finde ud af, om "personen præsenterer sig selv eller tekstens indhold på en måde, der ikke nødvendigvis afspejler personens viden om, hvad der er sandt".

Algoritmen kigger for eksempel på brugen af ordene "jeg" og "vi". Ifølge eksperter er "jeg" nemlig udtryk for mindre spin end "vi".

Algoritmen leder også efter passager, hvor personen giver uddybninger eller forklaringer på tidligere holdninger. For hvis foredragsholderen har et begrænset antal af disse uddybninger, så er det et tegn på, at spin-indholdet er højt.

På samme måde er programmet også dresseret til at kigge efter aktive ord, der indikerer fart og bevægelse og negative ord som "modstander" eller "had", fordi et højt forbrug af disse ord karakteriseres som kilde til et højt spin-niveau.

Skaberen har ladet sin algoritme kigge nærmere på 150 taler fra nomineringskampløbet i USA. Resultatet kan ses her.

Alle kandidaterne har præsteret at levere taler med både høje og lave forekomster af spin alt efter hvilken forsamling de var i. Men ifølge undersøgelsen så havde Barack Obama generelt et meget højere spin-tal end både McCain og Clinton.

Ved de seneste stormøder fik Obama således en spinscore på 6,7. Hvor 0 er det normale spin-indhold i en tale. Ved republikanernes tilsvarende konvent fik McCain minus 7,58. Hillary Clinton og Sarah Palin blev ved de samme møder noteret for spinindhold lidt over det normale.

McCain kan dog ikke sætte sig ned og pudse glorien. Flere stemmeanalytikere siger nemlig til New Scientist, at han bruger et så monotont stemmeleje og en monoton mimik, at mange af den grund ikke opfatter ham som troværdig.

Et helt præcist analyseapparat er således først troværdigt, når det tager hensyn til både indhold, toneleje og ansigstudtryk.

Japanske forskere har allerede leveret robotter, der har været i stand til at gennemskue for eksempel pokerspillere lige så succesfuldt som mennesker.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere