Artikel top billede

Internet-aktivister snød verden

ComON har mødt The Yes Men, som fuppede verden med falske e-mails fra den canadiske regering under klimamødet.

Det lød næsten for godt til at være sandt. I mandags sendte den canadiske regering en meget overraskende pressemeddelelse til journalisterne på klimatopmødet i København. Canadierne lovede at reducere landets co2-udledning med intet mindre end 40 procent inden 2020 - langt over det mål, der ventes vedtaget på konferencen - og samtidig vil Canada betale milliarder til u-landene for at hjælpe dem med at håndtere klimaproblemerne. Der var kun ét problem - det hele var fup. Hele aktionen var udtænkt og gennemført af aktivist-gruppen The Yes Men, der har specialiseret sig i det, som gruppen kalder for "identity correction".

The Yes Men har tidligere blandt andet udtalt sig på vegne af WTO - og annonceret den udskældte organisations lukning - og udgivet sig for at være repræsentanter for Dow Chemical og påtaget sig ansvaret for en af historiens største kemiulykker. Deres usædvanlige politiske aktivisme er dokumenteret i to film, The Yes Men og The Yes Men Fix The World.

ComON møder The Yes Men i Huset på Magstræde, hvor bloggere og indflydelsesrige medieeksperter fra hele verden er samlet for at diskutere, hvordan nettet kan bruges til at påvirke den politiske debat. Lige på den anden side af gaden ligger Gallery Poulsen, hvor gruppen har indrettet kulisser som ligner det rigtige presserum i Bella Center. For mandagens aktion var langt mere end bare en falsk e-mail - aktionen har været forberedt minutiøst i flere uger og omfatter falske hjemmesider, Facebook-konti, Twitter-feeds og videooptagelser fra pressemøder.

The Yes Men havde udvalgt sig Canada som offer, fordi landet er et af de mest forurenende i verden. Den første pressemeddelelse, som blev sendt ud i en pressemeddelelse med det canadiske miljøministeriums brevhoved, fortalte at landet havde forpligtet sig til de overraskende klimamål. Derefter kom en ny falsk e-mail, denne gang fra Uganda, som jublede over beslutningen.

Canada og Uganda er modpoler i klimadebatten - Canada som et af de mest co2-udledende lande og Uganda som et af de lande, der kan blive hårdest ramt af klimaændringerne.

Men The Yes Men stoppede ikke her. De udsendte selv et tredje e-mail med et falsk dementi fra den canadiske regering, inden landet selv havde nået at kommentere fupnummeret. Alle de falske e-mails indeholdt links til falske hjemmesider, hvor der bl.a. var videooptagelser fra pressemøder med aktivister forklædt som repræsentanter for den ugandiske regering - optaget i kælderen på Gallery Poulsen.

"Aktionen skulle sætte fokus på forholdet mellem de rige lande og udviklingslandene og derfor havde vi udvalgt lige netop Canada og Uganda. Men nyhedsmedierne ignorerede fuldstændig Uganda-vinklen, og efterhånden som det udviklede sig i løbet af dagen, måtte vi beslutte hvad vi skulle gøre. Derfor sendte vi endnu en falsk pressemeddelelse. Så man kan sige, at en del af aktionen gik som vi havde forventet, og en del gjorde ikke. Men vi håber, at budskabet når frem til de folk som skal træffe beslutningerne," siger Whitney Black, som er medlem af The Yes Men.

Mellemfolkeligt Samvirke og unge danskere fra Århus Kunstakademi har også medvirket i svindelnummeret og hjulpet med alt fra papkasser til de falske kulisser til kontorplads og it-infrastruktur.

Internettet har spillet en afgørende rolle i aktionen - og Whitney Black mener da også at nettet er helt centralt for The Yes Men's politiske aktivisme.

"For The Yes Men har internet altid haft en meget stor betydning. Hvis vi filmer en falsk pressekonference, så er der hele det visuelle aspekt, der skal passe sammen - med kulisser, påklædning og logoer. På nettet har du ikke det visuelle, og dermed bliver det også lettere at påtage sig en anden identitet. Folk har en tendens til at tro på det, de læser online - og ligegyldig hvad du tror på, så kan du altid finde en side på nettet, der bakker dig op i dine overbevisninger. Vi lever i en tid, hvor vi skal mere meget forsigtige og kritiske med de informationer vi modtager - ikke mindst på nettet, hvor det kan være svært at se hvem kilden er," siger Whitney Black.

Det er ikke kun falske e-mails og hjemmesider, der indgår i The Yes Men's aktivist-arbejde. I København har gruppen også udstillet sin såkaldte Survivalball, som angiveligt kan holde dig i live ligegyldig hvad der sker - en boldformet dragt, som på dramatisk vis illustrerer klimatruslen. Bolden er selvfølgelig det rene fup og det er nok mere sandsynligt at den kvæler dig end holder dig i live. Men det mest skræmmende er, at det er lykkes for The Yes Men at overbevise mange om, at Survivalball er ægte.

I Gallery Poulsen har der hele ugen været mulighed for at optage sine egne videobudskaber fra det falske COP15-presserum - resultaterne kan ses på hjemmesiden good-cop15.org.

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere