Privatkopier er ikke det samme som piratkopier

En ny europæisk kampagne sætter fokus på forbrugernes ret til at fremstille privatkopier af musik og film.

»Forbrugere har en ret til at fremstille kopier af cd'er og må ikke hænges ud som kriminelle.« Det er hovedbudskabet i en ny kampagne, som europæiske forbruger-organisationer har startet. Kampagnen blev præsenteret i denne uge på et pressemøde i EU-parlamentet og ledsages af en »erklæring af forbrugernes digitale rettigheder« og en underskrifts-indsamling, som skal få europæiske politikere til at styrke forbruger-beskyttelsen.

»Branchen insisterer på at informere, eller rettere misinformere, forbrugerne om, hvad de ikke kan gøre i den digitale verden. Vi mener at det er på høje tid at forbrugerne bliver sikret nogle basale rettigheder i den digitale verden og får at vide, hvad de faktisk kan gøre med deres digitale hardware og indhold,« siger Jim Murray, direktør for den europæiske sammenslutning af forbruger-organisationer, BEUC.

I erklæringen hedder det blandt andet, at forbrugeren skal sikres retten til interoperabilitet mellem indhold og enheder, retten til beskyttelse af privatlivet og retten til at drage nytte af teknologisk innovation uden overdrevne restriktioner.

BEUC mener desuden at musikindustrien bør stoppe sine sagsanlæg mod P2P-brugere og i stedet overlade det til markedet at finde løsning til online-distribution af musik og video. BEUC har 40 medlemmer, deriblandt Forbrugerrådet i Danmark.

Lovgivningen betyder at det er tilladt fremstille digitale kopier af dine egne cd'er til personlig brug inden for hjemmets fire vægge. Det er også tilladt at lytte til en kopieret cd på arbejdspladsen eller spille kopien til en privat fest.

Det er heller ikke forbudt at bryde en kopispærring, hvis det er nødvendigt for at lytte til en cd eller se en dvd. Men du må ikke bryde spærringen for at kunne kopiere cd'en eller dvd'en.

Dermed er der skabt et juridisk paradoks, hvor det på den ene side er tilladt at fremstille en privat kopi, men på den anden side er forbudt at omgå kopispærren, der forhindrer netop dette.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere