Artikel top billede

Syge computere skal sættes i karantæne

Microsoft mener at virusinficerede computere bør sættes i karantæne for at undgå yderligere spredning.

Allerede i foråret var Microsoft fremme med forslaget om at inficerede computere skal behandles på samme måde som mennesker med sjældne smitsomme sygdomme. De skal sættes i en form for karantæne og forhindres i at forbinde sig til nettet for at sprede inficeringen.

Microsofts Scott Charney, der er chef for Trustworthy Computing hos softwaregiganten, gentager nu forslaget i et blogindlæg. Samtidig har Microsoft udgivet et positionspapir under titlen ”Collective Defense: Applying Public Health Models to the Internet”.

Softwarefirmaet har foreslået en model, hvor internet-udbyderen først kontrollerer om computeren er fri for malware, inden den får lov til at forbinde sig til nettet. Og hvis der er malware på computeren, så får brugeren hjælp til at rense maskinen.

Microsoft sammenligner det med smitsomme epidemier som SARS og passiv rygning.

Scott Charney har tidligere efterlyst lovgivning som tvinger internet-udbyderne til at gennemføre denne form for "sundhedstjek" af brugernes computere inden de slippes ud på nettet.

”Ligesom en person der ikke er vaccineret udsætter andre for fare, så vil en computer som ikke er beskyttet eller allerede er kompromiteret med en bot være en risiko for andre og udgøre en større trussel for samfundet,” skriver Scott Charney i sin blog.

Han præsenterede sit forslag på International Security Solutions Europe konferencen i Berlin i denne uge. Forslaget betyder at alle computere skal have et ”sundhedscertifikat” for at bevise at de er virusfri inden de forbindes til nettet.

”Vores erfaring indikerer at et sådant sundhedstjek blandt andet skal kontrollere at software-opdateringer er installeret, at en firewall er aktiv og korrekt sat op, at der kører et antivirus-program med aktuelle signaturer, og at maskinen ikke allerede er inficeret med kendt malware,” skriver Scott Charney i positionspapiret.

Hvis brugeren ikke kan levere et sådant sundhedscertifikat, så kan internetudbyderen reagere ved at drosle forbindelsen. Men Scott Charney mener at det kan være nødvendigt med en model ligesom det kendes fra mobiltelefoner, hvor det stadig er muligt at foretage nødopkald selv om man ikke kender koden.

Forbindelsen til nettet skal altså ikke helt lukkes og brugerne skal stadig have mulighed for at besøge bestemte udvalgte websider, f.eks. for at installere antivirus på computeren. Ellers kan det hurtigt blive meget svært at få renset sin maskine for virus.

En rundringning til danske internet-udbydere, som ComON foretog i juni, viser at danske internet-brugere allerede kan risikere at få kappet internet-forbindelsen, hvis deres computere er inficerede og sender spam ud. 

I Australien har politikere foreslået, at folk uden antivirussoftware og firewall installeret på computeren ikke skal have adgang til internettet.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere