Årets it-personlighed: Med det ene ben i fremtiden

Årets it-personlighed er Danmarks førende teknologiske spåmand, Preben Mejer, som bragte pc'en og internet ud til danskerne. Nu er han klar med den næste it-bølge, hvor teknologien breder sig langt ind i vores dagligdag.

I begyndelsen af 1980'erne var der ikke mange som troede på pc'ens fremtid, og ti år senere lignede internettet stadig et legetøj for forskere og tekniske nørder. Men begge gange var Preben Mejer helt i front og fik teknologien ud i de danske stuer - først med pc-leverandøren DanaData og senere med internet-udbyderen TDC Internet. I dag er han Danmarks førende teknologiske spåmand. Selvom det er svært at spå om it-fremtiden uden at blive til grin har Preben Mejer haft ret så mange gange, at man bliver nødt til at lytte når han fortæller om teknologiens vidunderlige fremtid.

ComON møder Preben Mejer hos udviklingslaboratoriet Innovation Lab i Århus, hvor han viser rundt mellem robot-støvsugere, et gyroskopisk løbehjul og prototyper på fremtidens intelligente legetøj. Preben Mejer lægger ud med et godt budskab til alle pc-brugere: »Det værste er overstået«. Efter mange års kamp med at tæmme computeren, først i form af kryptiske Dos-besværgelser og siden med febrilske museklik på grafiske firkanter, er der nu endelig udsigt til, at teknologien begynder at forstå hvad brugeren vil. Den gamle grå computerboks forsvinder ind i vores omgivelser, hvor den lærer at forudane vores behov.

»Pc'en er en rædselsfuld ting, fordi den aldrig er blevet lavet ordentlig færdig. Når man skal efteruddannes for at finde ud af at bruge den, så er det fordi den er dårligt konstrueret. Lige nu stikker teknologien sin næse frem alle steder, men i fremtiden vil den i stigende omfang være skjult i veldesignede apparater, som er beriget med it uden at det nødvendigvis er synligt. Hvis du besøger mig om ti år, så vil det faktisk være det samme som at besøge mig for ti år siden. Så det gode budskab er, at det værste nu er overstået,« siger Preben Mejer.

Teknologi som byggeklodser
Pervasive computing er hjørnestenen hos Innovation Lab, som er en del af Katrinebjerg-fællesskabet i Århus. TDC's udviklingsdirektør forventer at it-i-alting vil slå igennem med samme styrke som pc'en gjorde i 1980'erne.

»En fælles pc-standard gjorde dengang, at computerkraft gik fra at være uendeligt kostbart til at koste stort set ingenting. Den samme historie gentager sig ti år senere, hvor internettet fik sit gennembrud som en universel accepteret standard for kommunikation. Kombinationen af de to bølger - computerkraft og båndbredde for næsten ingen penge - gør, at man nu kan gå over i den tredje bølge, som er pervasive computing,« fortæller Preben Mejer.

Ifølge fremtidsforskeren er et sæt af teknologielementer ved at falde på plads, som gør at man i stigende omfang kan begynde at bruge teknologien som byggeklodser. For ti år siden var det kun store virksomheder som kunne skabe teknologi-baserede produkter, men standardiseringen har medført at selv de mindste firmaer i dag kan deltage på lige fod.


Læs hele interviewet i ComON's årsnummer, der udkommer torsdag.


Preben Mejers Blå bog
Den 52-årige Preben Mejer er oprindelig uddannet boghandler og ville egentlig læse psykologi. Men i stedet stiftede han i 1980'erne Danmarks første leverandør af IBM-kompatible pc'er, DanaData. Senere startede han den første og største danske netudbyder, TDC Internet. Siden 1994 har han haft titlen som udviklingsdirektør i TDC. Preben Mejer er desuden ansvarlig for udviklingslaboratoriet Innovation Lab i Århus-bydelen Katrinebjerg og sidder i en række paneler og tænketanke om fremtids-teknologi. Han er partner i Lars Bruhns venturefirma IVS og medlem af bestyrelsen i det største privatejede danske softwarehus, Systematic.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere