Patenter truer den frie konkurrence

Handel med viden fremmer væksten, men patenter kan også misbruges til at blokere for konkurrence og innovation, konstaterer Konkurrencestyrelsen.

Hvis virksomheder, der tilsammen har en betydelig markedsmagt, bytter viden, skal mindre konkurrenter også have adgang til de samme rettigheder på lignende vilkår. Ellers er der risiko for, at mindre virksomheder kan blive udelukket fra adgang til patenter, som er vigtige for at kunne udvikle nye produkter. Det understreger Konkurrencestyrelsen i den netop udsendte Konkurrence-redegørelse for 2005.

Patenter kan medvirke til at skabe »innovationsoligopoler«, hvor en række større virksomheder sidder tungt på de nødvendige rettigheder, konstateres det.

»Virksomheder, der har en stor og attraktiv patentportefølje, kan benytte denne til at bytte sig adgang til andre virksomheders patenter. Porteføljer kan også benyttes til at true andre virksomheder med patentsager eller til at imødegå andres trusler. Porteføljer kan således skabe barrierer for adgangen til at kunne forske og udvikle på et område,« hedder det i redegørelsen.

Konkurrencestyrelsen mener at problemet er særligt stort på områder, der er præget af såkaldte netværkseffekter. Det betyder at et produkt eller en teknologi får en større værdi for brugeren, jo flere andre der bruger den, f.eks. dvd-afspillere, elektronisk post eller mobiltelefoni. På områder med netværkseffekter er der tendens til, at der etablerer sig stærke standarder, f.eks. GSM-standarden til mobiltelefoner.

Men proprietære standarder kan give grundlag for konkurrencemæssige problemer, hvis de ikke er åbne for adgang til alle.

»Det er derfor vigtigt, at man på områder præget af netværkseffekter sikrer, at alle har adgang til standarder på lige vilkår. Det vil fremme konkurrencen mellem virksomhederne, og herved undgår man adgangsbarrierer til markedet. Åbne standarder er grundlaget for, at virksomheders teknologi og produkter kan arbejde sammen,« skriver styrelsen.

Konkurrencestyrelsen foreslår oprettelsen af en videnbørs, som skal gøre det lettere for virksomheder at handle viden indbyrdes. Det skal forhindre, at virksomheder bruger ressourcer på unødvendig duplikation af en allerede eksisterende teknologi, og samtidig give sælgere en højere indtjening ved at licensere deres viden. Børsen skal enten etableres i offentligt eller privat regi eller som et partnerskab mellem offentlige og private aktører.

»Der kan være mange måder at udforme en sådan videnbørs på. Et tiltag kan være en kategorisering og mere købervenlig beskrivelse af den viden, der er "til salg". Et andet tiltag kan være standardiserede former for licensaftaler og prisstrukturer for derved at reducere transaktions-omkostningerne. Et generelt krav bør være, at sælgere ligebehandler de forskellige købere på børsen, hvilket vil fremme konkurrencen,« konkluderes det i Konkurrenceredegørelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere