Artikel top billede

Orango opgiver Orango.dk

Retssagen afblæst. Domænet bliver hos oprindelige ejer. Ingen udsigt til afklaring.

I går skulle der falde dom i sagen mellem firmaet Orango og Peter Veileborg om et kontroversielt domæne. Men dommen var givet på forhånd. Veileborg kan beholde sit domæne Orango.dk.

Det ligger klart, efter at firmaet Orango har valgt at trække sig fra sagen.

Klagenævnet for Domænenavne afgjorde ellers sidste år, at firmaet havde mere gavn af domænet Orango.dk end privatpersonen Peter Veileborg. Veileborg registrede domænet for ni år siden og har primært brugt det i mail-regi. I 2009 blev webbureauet Orango stiftet, og ejerne søgte om varemærkeregistrering - og startede efterfølgende en sag i Klagenævnet for Domænenavne.
Efter en del debat på blandt andet ComON valgte den mangeårige ejer at stævne firmaet Orango, og den stævning har firmaet nu valgt at tage til efterretning og forlader nu det juridiske slagsmål, før det gik i gang.

Ifølge Peter Larsen fra GratisDNS, der har været økonomisk garant i sagen, så har Orango trukket sig fordi firmaet: "ikke anser resourcerne som en eventuelt retssag koster, som at være dækkende for værdien af domænetnavnet”.

Hverken Orango eller domæneindehaver Peter Veileborg ønsker at kommentere afgørelsen. Sagen er nemlig ikke officielt afgjort, før Retten i Næstved har fastlagt, hvordan udgifterne skal fordeles mellem parterne.

Ingen afklaring
Tvisten om Orango.dk har sat fokus på spørgsmålet om, hvem der har mest ret til et dansk domæne. Et firma der kan anvende domænet i kommercielt henseende, eller en privatperson, der har opbygget sin digitale identitet på domænet?

Mange havde håbet, at netop behandlingen af Orango-sagen i en retssal ville have givet et klarere billede af, hvordan råderet over domæner skal håndteres i fremtiden. Men de forventninger bliver ikke indfriet, da sagen fik sit endeligt uden for retssagen.

Derfor er det blevet endnu tydeligere, at domænedilemmaet skal løses politisk - og ikke i landets retssale.

Domænedebatten som udsprang af Orango-sagen førte i starten af januar netop til, at DIFO indkaldte til debatmøde om fortolkningen af god domæneskik.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere