Artikel top billede

Informationsteknologi fra A til Z: Intellektuel superstjerne samler trådene

I “NEXUS: A Brief History of Information Networks from the Stone Age to AI” giver Yoval Noah Harari overblik over hvordan teknologien har formet menneskehedens udvikling.

I 2014 udkom ”SAPIENS” på engelsk, hvor israelske Yoval Noah Harari sammenfattede på fyndig, underholdende og tankevækkende vis sammenfattede den menneskelige historie fra vi kravlede ud af jordhulerne og til vi opfandt aktieselskabet.

Ganske vist fik forfatteren berettiget kritik for blandt andet at romantisere jægere-samlertiden vel rigeligt og for at skære hjørner hist og her.

Men bogen var en solid succes, og Harari blev på kort tid en intellektuel superstjerne, som siden er brugt hyppigt som kommentator i den internationale presse – og som kan kræve honorarer med mange rare cifre på for at holde et oplæg.

Siden kom yderligere et par bøger, hvor Harari byggede videre på SAPIENS’ succes, og 10. september udkommer så ”NEXUS: A Brief History of Information Networks from the Stone Age to AI.”

Ifølge forlagets foromtale vil NEXUS sammenfatte fortællingen om, hvordan vi mennesker gennem tusindvis af år har opnået magt over både klode og natur.

Men nu står vi over for en eksistentiel krise med økologisk kollaps, misinformation og – frygter i hvert fald Harari – truslen fra AI.

I NEXUS undersøger Yuval Noah Harari, hvordan information har formet menneskehedens historie, og hvordan samfund gennem tiderne har brugt information til både gode og dårlige formål.

Han ser på eksempler som Bibelens kanonisering, heksejagter, totalitære styreformer og nutidens populisme.

Desuden fremhæver han de udfordringer, vi står overfor i en tid med ikke-menneskelig intelligens og opfordrer til at genopdage vores fælles menneskelighed gennem en afbalanceret tilgang til information.

Et af de overordnede formål med bogen er at se på, hvorfor menneskeheden er så forhippet på at gøre ting, der skader os selv. Samt forklare hvordan netværk, teknologi, information og misinformation gør problemet værre – og hvordan vi måske kan vende udviklingen.

I dette korte klip fortæller Yuval Noah Harari selv mere om bogen.