GPS-blackout lurer i horisonten

Fra næste år kan det globale GPS-satellitsystem blive ramt af tekniske problemer. De ældste af satellitterne er efterhånden tyve år gamle, og det er usikkert om det amerikanske militær kan nå at sende nye satellitter op inden systemet bliver ramt af de første afbrydelser.

Allerede fra 2010 kan GPS-brugere risikere at navigationssystemet i bilen i nogle tilfælde ikke længere kan vise vej til den korrekte destination. Det amerikanske General Accounting Office (GAO) - som svarer til Rigsrevisionen i Danmark - taler med store bogstaver i en ny rapport om GPS, som advarer om at landets luftvåben får svært ved at overholde sin egen tidsplan om at få nye satellitter op inden de gamle holder op med at virke.

De ældste af de 31 aktive GPS-satellitter har efterhånden været i kredsløb i 20 år og de er dermed ved at nå slutningen af deres levetid. Faktisk er den projekterede holdbarhed for en GPS-satellit kun på 10 år, så det haster med at få flåden udskiftet.

Det amerikanske Air Force har planlagt opsendelsen af 10 nye GPS-satellitter i det nuværende IIF-program, men det er indtil videre forsinket med tre år og prisen ligger allerede 870 mio. dollar over det oprindelige budget. Den første IIF-satellit skulle være opsendt i 2006, men den nuværende tidsplan betyder, at det tidligst kan ske i november 2009.

»Det er usikkert om Air Force vil være i stand til at anskaffe nye satellitter i tide for at kunne opretholde den nuværende GPS-tjeneste uden afbrydelse. Hvis ikke, så kan det få negative konsekvenser for militære operationer og nogle civile brugere,« skriver GAO allerede i det første afsnit i rapporten.

GAO sætter spørgsmålstegn ved, om det vil lykkes at få den første IIF GPS-satellit op til november. Hvis der kommer yderligere forsinkelser eller hvis opsendelsen mislykkes, så vil den samlede servicekvalitet i GPS-nettet begynde at falde til næste år, efterhånden som de gamle satellitter bryder ned én for én.

For den almindelige GPS-bruger vil det betyde, at det kan tage længere tid for GPS-enheden at få kontakt med satellitterne og der vil være færre satellit-signaler, hvilket igen betyder at navigationen kan blive mere unøjagtig. I nogle situationer er der måske slet ikke nok satellitter til at foretage en brugbar lokalisering.

GPS blev udviklet som et militært system, men den amerikanske regering besluttede allerede fra starten at åbne for civil brug - dog med den begrænsning, at det civile signal var mere upræcist end det militære signal.

Denne såkaldte Selective Availability blev afskaffet i 2000, hvorefter præcisionen i det civile GPS steg fra 100 meter ned til 20 meter. I dag er der udviklet forskellige metoder, som kan give et endnu mere præcist signal.

Men Air Force har stadig ansvaret for GPS og de civile brugere er fortsat afhængige af, at militæret får sendt nye satellitter op, ligesom det er tænkeligt, at signalet kan blive slukket eller sløret i krigstid.

Efter de mange problemer med IIF-generationen af GPS-satellitter har det amerikanske militær sat turbo på udviklingen af efterfølgeren, IIIA, som er rykket frem mod tre år. Men GAO tvivler i sin rapport på, om denne tidsplan overhovedet er realistisk i lyset af de aktuelle problemer. GAO anbefaler at der udpeges én central autoritet som skal administrere hele GPS-netværket fremover.

Det anslås at der vil være mere end én milliard GPS-brugere allerede om to-tre år. Europa er på vej med sit eget system, Galileo, som også har været ramt af forsinkelser og budgetoverskridelser. Prisen for at opnå uafhængighed af det amerikanske militære GPS-netværk menes at være op mod 40 milliarder kroner.

I april blev den anden Galileo-testsatellit sendt i kredsløb fra en rumbase i Kasahkstan. I 2013 skal Galileo være klar til drift med 30 satellitter i kredsløb og tre kontrolcentre på jorden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere