It-foreninger angriber danske industrigiganter

IT-politisk Forening og Prosa mener at danske industrivirksomheder har misforstået ændringsforslagene til EU's software-direktiv.

Syv større danske virksomheder er gået sammen om at kritisere ændringsforslagene til EU's direktiv om softwarepatenter, som de frygter, vil forringe konkurrenceevnen. Men IT-politisk Forening og Prosa mener, at virksomhederne har misforstået de ændringsforslag, som den franske socialdemokrat Michel Rocard har fremsat i EU-parlamentet.

»De danske industrivirksomheder har delvis misforstået Rocard. De fleste af de patenter som de gerne vil have, kan de også få efter Rocards forslag. Men de kan ikke få patent på ren databehandling og præsentation af information. Det vil åbne helt op for patenter på ren software. De kan heller ikke få patenter på interoperabilitet. Det ville være ødelæggende for den fri informationsudveksling og give nogle få virksomheder stor magt over computernetværk og programmer,« siger Flemming Bjerke, formand for IT-politisk forening, til ComON.

Blandt de virksomheder der har kritiseret ændrings-forslagene er Radiometer, Grundfos, Oticon, Danfoss, Bang & Olufsen, Foss og Vestas. De syv virksomheder kritiserer bl.a., at patenterbarheden og beskyttelsen af computer-implementerede opfindelser i realiteten forsvinder med Rocards forslag.

Men det er ikke rigtigt, ifølge Prosa og IT-politisk Forening. Forslaget betyder at apparater hvori det nye er software, kan patenteres hvis der er tale om en ny måde at anvende naturkræfter på, understreger foreningerne i et åbent brev til Folketingets Europaudvalg.

»Ren præsentation og behandling af data er undtaget fra patentering hos Rocard, fordi dette vil muliggøre patentering af al ny software hvilket vil være uhyre belastende for mindre og mellemstore virksomheder. Deres brug af softwareideer vil blive unødigt begrænset, hvilket vil hæmme deres innovation. De vil også have vanskeligheder med at vide hvornår de overtræder patenter,« skriver foreningerne.

Bang & Olufsen mener at ændringsforslagene kan gøre det vanskeligt at patentere kommunikations-standarderne bag deres næste udgave af BeoLink for at forhindre konkurrenter i at lave apparater der kan fungere sammen med B&O's hifi-anlæg. Men IT-politisk forening og Prosa advarer om, at kravet om at kunne patententere interoperabiliet åbner for monopolstilling og dermed magt over informations-strukturen som er yderst betænkelig for informations-samfundet og innovationen.

»På den baggrund anbefaler IT-Politisk Forening og Prosa at Danmark støtter Rocards forslag. Det er afgørende at Rocards forslag fortolkes således at der kan tages patent på opfindelser - også selvom nyheden er software, dog kun hvis denne software anvendes i forbindelse med en ny viden om at bruge naturkræfter. Dermed kan der f.eks. tages patent på software der forbedrer billedkvalitetet i TV eller lydkvaliteten i et høreapparat. Ligeledes kan styresystemer til pumper og vindmøller patenteres,« skriver foreningerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere