Flere partier hiver it-kaniner op af hatten

Både Enhedslisten og Ny Alliance er på banen med it-relaterede valgløfter kort før lukketid.

I den aktuelle valgkamp er debatten primært roteret omkring asylpolitik, velfærd og miljø-problematikken. Men nu forsøger to partier, der begge kæmper for at snige sig over dørtæsklen til Christiansborg, at hive it-relaterede diskussioner ind i kampens 11. time.

Ny Alliance vil have computerspil på finansloven, mens Enhedslisten slår på tromme for mere open source software.

Ny Alliances folketingskandidat i København, Morten Bay, har tidligere talt for nye måder at løse musikindustriens problemer med piratkopiering. Nu vil han også kæmpe for en mere seriøs behandling af computerspil blandt politikerne.

»Den danske computerspilbranche har været i gang i over 20 år og omsætter årligt for et tre-cifret millionbeløb, men har ikke engang sine egen branchekode,« siger Morten Bay.

»Christiansborg er fyldt med mennesker, der aldrig har haft en controller i hånden, og det til trods for, at gaming er ved at overhale film og tv som favoritunderholdning hos danskerne. Det kan simpelthen ikke være rigtigt.«

Han betegner de hidtidige initiativer på området som lappeløsninger. Han mener også, at Socialdemokraternes ønske om væksthus til computerspil er for vagt.

Bay bringer dog ikke mere håndfaste løsningsforslag på banen. Men han lover derimod at blive spilleindustriens stemme på Christiansborg.

»Der skal en generel holdningsændring til. Computerspil er god kultur! Som aktiv kulturpolitiker og kunstner møder jeg alt for ofte selvfede beslutningstagere i kunstmiljøet, der betragter computerspil som noget underlødigt. Men det er jo klart, at danske computerspil-udviklere ikke får lov at udfolde sig kreativt og eksperimenterende, når hele kulturlivet ignorerer dem,« siger Morten Bay.

»Dansk film havde stadig kun været Olsen-Banden og Dirch Passer-film, hvis ikke man fra offentligt hold havde prioriteret området op. Nu må det være på tide, vi gør det samme på gaming-området, inden den danske spilverdens Lars von Trier- og Susanne Bier-modsvar alle sammen flygter til USA,« siger Morten Bay, der selv er stor fan af Gears of War og Star Wars Galaxies.

Open Source-valgkamp

Enhedslistens folketingsmedlem Per Clausen vil bruge valgkampens slutspurt på en offensiv for "Fri og Open Source Software".

Han vil have en offentlig sektor, der styrer uden om dyre licenser og proprietære formater ved udelukkende at bruge open-source software.

Første skridt skal være at gøre dokumentformatet ODF til standard i det offentlige.

Ifølge Clausen bør borgerne også opfordres til at bruge open source. For eksempel ved at det offentlige udviklede en open source-software-pakke, som blev stillet til rådighed for borgerne.

Men tankerne om fri software, skal også smitte af andre steder i det offentlige.

Enhedslistens kandidat vil også arbejde for en yderligere åbning af DR's arkiver under friere licenser.

»Det skal være muligt for brugerne at klippe, remixe og videreudvikle kulturarven fra arkiverne, som vi jo i forvejen har betalt for over licensen. Vi vil også rejse spørgsmålet om at indføre "Open Acces"-principperne for offentligt betalte værker. Når vi som skatteydere for eksempel betaler for forskning, bør denne forskning også være tilgængelig for alle. På den måde kan vi også modvirke den stigende kommercialisering af universitets-forskningen,« siger Per Clausen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere