Vil Løkke skille sig af med multimedieskatten?

Regeringen har med multimedieskatten skabt et regulært hade-objekt, men alligevel er det ikke helt oplagt for den nye statsminister at droppe den. En analytiker som Hans Engell tror dog, at modstanden mod multimedieskatten er for stor til at den kan bestå.

Danmark bliver et mindre miljøvenligt land, vores virksomheder får dårligere it-sikkerhed og børnefamilierne får vanskeligere ved at få hverdagen til at hænge sammen. Sådan lyder et lille udpluk af de mange og meget konkrete kritikpunkter, som en lang række organisationer og enkeltpersoner har fremsat. Krikken er rettet mod eet og samme mål: Multimedieskatten.

At dømme efter debatindlæg og kommentarer på nettets nyhedsites er multimedieskatten så gennemført upopulær, at regeringen ville kunne skaffe sig adskillige tusind stemmer ved blot at meddele, at man har lyttet til kritikken og alligevel ikke vil bombe informationssamfundet tilbage til stenalderen.

Men helt så glat kommer det næppe til at gå, siger en række politiske kommentatorer til ComON.

"Det er meget svært at tage noget ud af en samlet pakke, når først man har lavet en aftale mellem flere partier. Der skal virkelig meget til, før det sker," siger Michael Kristiansen, tidligere spindoktor for statsministeren og i dag selvstændig konsulent.

Han påpeger, at der var antræk til at pille ved multimedieskatten, da Liberal Alliance gjorde sig gældende som finanslovspartner, men at den mulighed gik af fløjten, da det lille parti i stedet lod sig spise af med en mindre lempelse vedrørende afgiften på gulpladebiler.

Siden er der imidlertid kommet stærkere argumenter mod multimedieskatten på bordet - senest fra regeringens egen Itsikkerhedskomite og fra KL.

Hvorvidt det er nok til at få skatten af bordet, kan Michael Kristiansen ikke vurdere, men overordnet mener han, at det ville kræve, at der er en minister, der vil stille sig op og kæmpe for at komme af med multimedieskatten.

Berlingske Tidendes politiske kommentator Thomas Larsen mener heller ikke, at regeringen under Lars Løkke Rasmussen uden videre kan fjerne et del-element af en samlet pakke:

"Regeringen havde store problemer med at få den samlede pakke til at hænge samen, og hvis man tager noget ud, skal der jo noget nyt ind i stedet for. Derfor skal presset være virkeligt massivt, hvis de skal tage mulimedieskatten af bordet," siger han.

Den tidligere partiformand, chefredaktør og nu fuldtidskommentator Hans Engell, tror lige som sine to analytikerkolleger ikke, at statsminister Løkke umiddelbart vil pille multimedieskatten af bordet.

"Det bliver ikke Lars Løkke, der af sig selv dropper multimedieskatten. Hvis han først begynder at lempe på den, så er også andre upopulære punkter, som risikerer ar ryge af i svinget. Vi taler om en stor skattereform, som det har holdt hårdt at få i hus. Men Multimedieskatten er blevet et hadeobjekt, hvor kritikere og presse konstant hiver det negative frem. Og der i alle tre folketingsgrupper i partierne bag skattereformen er udpræget modstand, så ryger den," vurderer Hans Engell.

Han mener, at meldingen fra Itsikkerhedskomiteen, som regeringen selv har nedsat, langt fra er en tilfældighed. Advarslen om, at multimedieskatten vil føre til forringet it-sikkerhed i danske virksomheder, er en manøvre, som skal forberede et tilbagetog vedrørende multimedieskatten:

"Det er tegn på, at de begynder at finde argumenterne for at fjerne multimedieskatten igen," siger Hans Engell.

Og du tror, den ryger?

"Ja, jeg tror multimedieskatten ryger. Der er simpelthen for meget modstand imod den," siger Hans Engell.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere