EU lover billigere sommer for mobiltelefon-ejere

Et stort flertal i EU-parlamentet har stemt for at sænke priserne på mobiltelefoni i udlandet. Fremover kommer det til at koste under 4,25 kroner at ringe hjem med mobilen. De lavere priser gælder senest fra den 1. august.

Medlemmerne i EU-parlamentet stemte i dag med stort flertal for lovgivning som tvinger teleselskaberne til at sænke de såkaldte roaming-afgifter på mobiltelefoni. Dermed bliver det betydelig billigere at bruge sin mobiltelefon i udlandet.

Mange har oplevet at få regninger med priser på 10 kroner eller mere i minuttet efter ferien, men den nye aftale mellem EU-parlamentet og ministerrådet betyder, at den maksimale pris for at ringe hjem med mobiltelefonen bliver på 3,68 kroner uden moms.

Og prisen for at modtage opkald må ikke ligge højere end 1,78 kroner uden moms. I de næste to år falder de maksimale priser yderligere til henholdsvis 3,2 kr. og 1,42 kr. Priserne i den endelige aftale er lidt højere end det, Industriudvalget vedtog, men lavere end det medlemslandenes regeringer ønskede.

Lige indtil det sidste var der uenighed mellem parlamentet og ministerrådet om, hvordan problemet med de høje roaming-priser skulle løses. Der var både uenighed om engros-priserne, altså de priser, teleselskaberne skal betale til operatørerne, og på detailpriserne, som er de priser, forbrugere skal betale. Men aftalen kom i stand efter lange forhandlinger den 15. maj og blev vedtaget i dag i EU-parlamentet.

»Der er en vinder i denne kamp, de europæiske forbrugere. Allerede den 1. august vil de europæiske kunder mærke de lavere priser. Maksimum 4,50 kr. kommer det til at koste at ringe hjem fra udlandet. Taberne, de europæiske teleselskaber, vil jeg ikke græde mange tårer over. De har sukket og grædt, men virkeligheden har været, at de har tjent styrtende med penge fra forbrugerne. Op mod 95 pct. af roaming-indtægten var ren fortjeneste. Det har vi heldigvis sat en stopper for nu,« siger det danske parlamentsmedlem Karin Riis-Jørgensen, der havde ordet under debatten onsdag formiddag.

Et af stridspunkterne i forhandlingerne var, om kunderne selv skulle tilmelde sig til de nye priser. Ifølge det kompromis, Parlamentet netop har vedtaget, vil operatørerne have en måned efter forordningen er trådt i kraft til at gøre det muligt for sine kunder at melde til sig »Eurotariffen«.

Når denne tarif træder i kraft, vil kunderne have to måneder til at melde sig til eller fra den nye tarif. Hvis kunden ikke træffer et valg vil Eurotariffen automatisk gælde, efter de to måneder er udløbet.

Bolden ligger nu hos EU's ministre for telekommunikation, der ventes at godkende aftalen på et møde den 7. juni. Den nye forordning vil senest blive offentliggjort i EU's officielle tidende den 29. juni og træder så i kraft samme dag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere