Mange føler sig forulempet af mobilkameraer

Næsten alle nye mobiler har indbygget kamera. Mange føler sig forulempet af mobilkameraerne.

Mobiltelefonen stiller nye krav til vores sociale adfærd. Mange steder er det helt forbudt at tale i mobiltelefon - f.eks. i togenes stillezoner - og andre steder, som i restauranter, er det ikke altid velset at føre en højlydt samtale over telefonen. Men de nye mobiler er andet end bare telefoner. Næsten alle mobiler sælges i dag med et indbygget kamera, og det stiller helt nye udfordringer.

En Userneeds-undersøgelse foretaget for Sonofon og Cybercity viser, at 8 pct. eller hver 12. har følt sig forulempet af, at andre har brugt et mobilkamera til at tage billeder af dem. Og det vækker forundring hos teleselskaberne.

»Det er helt centralt for os, at brugen af mobiltelefoner ikke forulemper andre. Og derfor ærgrer vi os over, at undersøgelsen kommer frem til så relativt højt et tal. Vi så helst, at tallet var lig nul, men må også erkende, at ansvarlig brug af ny teknologi ikke er en selvfølge for alle. Det handler i bund og grund om situationsfornemmelse og almindelig takt og tone,« siger Peter Berg, markedsdirektør hos Sonofon og Cybercity.

Ni ud af ti danskere oplyser, at de som oftest har mobiltelefonen inden for rækkevidde. Og det kan være en af årsagerne til problemet, mener Peter Berg. Teleselskabet vurderer, at det især er børn og unge, der kan have svært ved at vurdere grænserne for, hvad de kan tillade sig med mobilen.

»Det er så nemt at tage billeder og lynhurtigt at sende dem videre via mms eller nettet. Men lige så snart man har trykket på 'send', så er det for sent at fortryde. Og det er selvfølgelig meget ubehageligt for dem, det går ud over, at de ikke ved, hvor billederne havner,« siger han.

Hos AMOK Antimobbekonsulenterne opfordrer man forældrene til at tage en snak med deres børn om god mobilstil.

»Når vi tager rundt omkring i landet og holder foredrag om digital mobning, så plejer vi at opfordre forældrene til at tage en snak henover aftensmaden om, hvad man bruger mobilen til, og hvad man ikke bruger den til - og på den baggrund finde nogle fælles tommelfingerregler. Og vi kan se, at det virker overordentlig effektivt på at få nedbragt chikane og negativ brug af mobiltelefonen, når forældre selv taler med deres børn om det,« siger Dorthe Rasmussen fra AMOK.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere