Blinde afskåret fra offentlige hjemmesider

Offentlige hjemmesider er lukket land for blinde og svagsynede. Både de Radikale og Dansk Blindesamfund mener, at de nye kommuners hjemmesider er en oplagt mulighed for at skabe bedre borgerservice.

Dansk Blindesamfund efterlyser nu større tilgængelighed på de offentlige hjemmesider og opfordrer til, at man udnytter kommunesammenlægningen til at tage et kvantespring i den offentlige borgerservice. Organisationen bakkes op af de Radikale, der netop har stillet forslag om større tilgængelighed for handicappede i det offentlige.

»It-tilgængelighed skal medtænkes i den nye borgerservice - hvis der skal være en elektronisk indgang til det offentlige, skal den selvfølgelig også gælde handicappede,« siger de Radikales digitaliseringsordfører, Morten Østergaard, til ComON.

Til trods for at Videnskabsministeriet i 2003 udarbejdede handlingsplanen "Handicap ingen hindring" og lovede bedre borgerservice på offentlige hjemmesider, står det stadig sløjt til med den elektroniske tilgængelighed i det offentlige.

»Vi har i mange år prøvet at få tilstrækkelig indflydelse på reglerne for udformning af offentlige hjemmesider, men det har knebet noget med det. Kompetencecentret IT for alle (KIA, red.) har gjort en stor indsats for at gøre offentlige hjemmesider mere tilgængelige, men hverken den Digitale Taskforce eller Videnskabsministeren har været særlig lydhøre over for vores synspunkter,« siger næstformand for Dansk Blindesamfund, Søren Grotum, til ComON.

»Vi vil frygtelig gerne have en lov eller nogle normgivende regler, der skal følges, når man laver offentlige hjemmesider,« siger han.

Talesyntese ved hjælp af skærmlæsende software er det eneste, der fungerer for både blinde og mange svagsynede, men softwaren har svært ved at læse offentlige hjemmesider, fordi der i mange tilfælde er problemer med, at billeder, grafiske elementer, links og pdf-filer ikke er gjort tilgængelige.

Ifølge de Radikale er de mange nye kommunale og regionale hjemmesider, der skal laves i kølvandet på strukturreformen, en oplagt mulighed for at imødekomme både de blindes behov for talesyntese og for at forbedre den generelle borgerservice.

»Der er et kæmpebehov for at løfte niveauet på tilgængelighed og borgerservice, og her er blinde et godt eksempel, fordi dette handicap fordrer en høj grad af tilgængelighed. I det hele taget er der behov for, at man griber chancen og får stillet nogle krav. Det er nu den 1. januar, at de nye sammenlægningsråd skal træffe beslutninger, og det er nu, man skal oprette borgerservicecentre,« siger Morten Østergaard.

Chefkonsulent i KL's kontor for administration og it, Jacob Harder, anbefaler kommunerne at medtænke tilgængelighed fra starten, hvis de laver nye hjemmesider, fordi det ellers vil blive for dyrt at rette senere.

KL og KIA anbefaler i øvrigt, at man benytter KIAs udbudsværktøjskasse, der netop er blevet lanceret i en opdateret udgave den 14. september i år.

Udbudsværktøjskassen er en database, der indeholder alle standarder og retningslinier, der kan fremme tilgængelighed. Databasen kan medvirke til at skabe bedre og mere tilgængelige digitale løsninger ved at generere en kravspecifikation, der er fokuseret på funktionaliteter og ikke på teknologier.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere