Anders Fogh glemte it som problemknuser

Anders Fogh holdt i dag åbningstale i Folketinget, men han nævnte ikke it eller digitalisering med et ord. Det lader til, at han har overset it som løftestang til at løse et af samfundets mange problemer, mener Dansk IT.

Anders Fogh glemte fuldstændigt it i dagens åbningstale på Christiansborg.

Den følelse sidder Dansk ITs direktør, Tony Franke, tilbage med.

Ministeren berørte en stribe aktuelle problemstillinger som finanskrise, bandekrige og indvandring i sin åbningstale. Han fokuserede især på den store mangel på arbejdskraft, som logisk nok dukker op i kølvandet på, at de store årgange forlader arbejdsmarkedet i de kommende år.

Tony Franke fra Dansk IT roser da også, at ministeren for andet år i træk hiver beskæftigelse ind i sin tale, men ministerens konklusion er for kortsigtet, mener han med henvisning til denne passus i ministerens tale.

»...enten må vi acceptere et tab af velstand og velfærd som følge af mangel på arbejdskraft. Eller også må vi skaffe mere arbejdskraft. Enten ved, at de, der allerede er på arbejdsmarkedet, arbejder noget mere. Eller ved, at flere kommer ud på arbejdsmarkedet og væk fra passiv offentlig forsørgelse,« lød ministerens konklusion i dag.

De to valgmuligheder overser fuldstændigt de fordele, som man kunne drage af øget brug af it, mener Tony Franke.

»Jeg sidder tilbage med en fornemmelse af, at han overser de muligheder, der ligger i digitalisering og visionnær brug af informationteknologi til at reducere behovet for beskæftigelse,« siger Dansk ITs direktør.

Statsministeren peger selv på, at sygefraværet skal bringes ned og dagpengereglerne skal ændres. De synspunkter er man ikke uenig i hos Dansk IT - men de er kortsigtede.

»Det her er ikke noget, der løser problemerne. Det vil virke på kort sigt, men om fem til ti år står vi der igen. Ministerens løsninger er med til at øge udbuddet ved at finde mere arbejdskraft, men man kunne også gøre det omvendt og reducere efterspørgslen af arbejdskraft,« siger Tony Franke.

Statsministeren peger selv på sundhedsområdet som et sted, hvor manglen på beskæftigelse rammer særdeles hårdt i fremtiden. Men ifølge Tony Franke er det netop oplagt at opprioritere it i sundhedssektoren.

»På samme måde gælder det jo om at reducere behovet for hænder i Danmark. Forestil dig, at vi kan få udenlandske læger til at se på vores røgtenbilleder. Vi skal tænke ud af boksen! Jeg har ikke selv alle løsningerne, men det handler om at få sat gang i diskussionen og ambitionerne,« siger Tony Franke.

Han understreger, at han har forståelse for, at der i øjeblikket er behov for specielt fokus på en række andre områder end brugen af it i det offentlige. Men han mener, at talen desværre er et udtryk for en berøringsangst blandt politikere.

»Mit generelle indtryk er, at politikere ofte betragter it som en teknisk løsning og ikke som en politisk løsning. Jeg mener ikke, at de skal være teknikere, men de må gerne have ambitioner på it-området,« slutter Tony Franke.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere