Frygter dansk bog-monopol på nettet

Gyldendal har købt portalerne Pensum.dk og Bogpriser.dk. Det er en direkte vej til monopol-tilstande, mener Saxo.com, der har frabedt sig at optræde i sammenligningstjenesterne.

På Pensum.dk og Bogpriser.dk er det muligt at søge sig frem til de billigste bøger.

Det er en service som rigtig mange danskere har benyttet sig af, og derfor er det ikke mærkeligt, at bog-giganten Gyldendal nu har opkøbt Flexional, der står bag de to prissammenligningstjenester.

Men selv om den tidligere ejer af Flexional kan glæde sig over opkøbet, så bør resten af Danmark bekymre sig over salget. Det mener direktøren for internet-boghandleren Saxo.com.

Han mener, at gennemsigtigheden i den danske bogbranche forsvinder. Derfor har Saxo.com meldt sig ud af de to pris-tjenester. Det samme har Arnold Busck og Politikens Boghallen.dk.

»Gyldendal har i mange år kæmpet for at beholde faste priser på bogmarkedet. Nu køber de så en af de mekanismer, som faktisk har været med til at sikre en fri prisdannelse i Danmark,« siger Jørgen Balle Olesen, der er stifter og direktør i Saxo.com.

Hans bekymring bygger på, at Gyldendal nu vil få indsigt i konkurrenternes salg til specifikke kundegrupper. Det vil Gyldendal kunne bruge til at køre markedskampagner mod de samme kundegrupper eller gøre det dyrere for konkurrenterne at indkøbe de pågældende titler hos Gyldendal.

Han mener, at Gyldendal allerede læner sig op af at forvride konkurrencen.

»De leverer ikke ordentlige data om deres bøger, eksempelvis forsidebilleder. De lader os ikke markedsføre et fuldt sortiment e-bøger, som de har eneret på, ligesom de på lærebøger kun giver boghandlere 4 procent i rabat - den samme rabat de yder til slutkunderne, hvilket jo reelt betyder, at der ikke er noget forretningsgrundlag. Gyldendal sidder på så mange led i værdikæden, at det nærmer sig et monopol. Hvis de ikke allerede var gået alt for langt før, så er de i hvert fald gået for langt med købet af Flexional,« siger Jørgen Balle Olesen.

Gyldendals direktør Stig Andersen er ked over mistilliden, men at man tager den alvorligt og overvejer et frasalg.

»Vi diskuterer i øjeblikket, om vi kan finde en plan for at bevare selskabet med de kunder, der findes i dag. Selvfølgelig tager vi det meget alvorligt, og vi kan jo se, at det er ejerskabet, der er problemet, og derfor diskuterer vi også, hvad vi kan gøre for at genskabe tilliden til sitet og især til Kim Christiansen (Den tidligere ejer, red.) og hans mangeårige ejerskab«, siger Stig Andersen.

»Ingen køer er hellige, og vi overvejer alting lige nu. Hvis vi nu skal komme kritikerne i møde, så må jeg sige, at det godt kan være, vi igen skal diskutere ejerskabet i denne meget, meget lille forretning,« siger han til Politiken.

Kritikerne foreslår for eksempel et Bogpriser.dk med ejere fra hele branchen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere