Domstol giver rødt kort til mobilselskaber

En tysk domstol har netop afgjort at teleselskaberne ikke må konfiskere kundernes taletid. Den principielle afgørelse kan få stor betydning for millioner af mobilbrugere.

Den fjerdestørste mobiloperatør i Tyskland, O2, har nu fået dom for, at selskabet ikke må inddrage kundernes forudbetalte taletid efter en bestemt periode. Det er ellers normal praksis i mobil-branchen, at kundernes indbetalte penge på inaktive prepaid-konti bliver inddraget, typisk efter 365 dage.

Men landsretten i München har nu slået fast, at de pågældende klausuler i teleselskabernes kundekontrakter er ugyldige. Den eneste mulighed for O2 er nu at forsøge at få sagen for den tyske Højesteret.

Selvom dommen i første omgang kun gælder for O2 og selskabets 4,8 millioner prepaid-kunder, har de tyske forbruger-myndigheder allerede reageret og opfordrer nu landets øvrige teleselskaber til at ændre deres kontrakter. Ellers kan de også risikere at blive trukket i retten.

Den tyske dom kan også få betydning for forudbetalte taletidskonti i resten af EU. Telebranchen har hidtil argumenteret med, at den administrative byrde ville være alt for tung, hvis selskaberne skulle holde styr på kunderne indbetalte beløb i ubegrænset tid og om nødvendigt betale pengene tilbage.

Landsretten i Münich købte dog ikke dette argument og understreger, at kunden har betalt en form for depositum, der naturligvis skal betales tilbage igen. Med den nuværende praksis kan kunderne risikere at miste selv store beløb på 500 eller 1.000 kroner - og det er uacceptabelt, mener retten.

Det er ikke kun mobilselskaber, der har problemer med prepaid-kontrakter. Ip-teleselskabet Skype kom forleden under beskydning, fordi kundernes forudbetalte taletid til SkypeOut-tjenesten konfiskeres efter seks måneder uden opkald.

Men efterfølgende har Skype understreget overfor ComON, at brugere, der har mistet deres forudbetalte taletid, men som ønsker at gøre brug af SkypeOut igen, får ført pengene tilbage på deres konto.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere