Artikel top billede

Digital opvækst ingen garanti mod it-tumper

Bare fordi man er ung, er man ikke en digital superbruger.

Den gennemsnitlige teenager anno 2010 er vokset op med mobiltelefon, internet og computer inden for rækkevidde. Han deler sin dagligdag på Facebook, spiler computerspil og chatter konstant med sine venner.

Men bare fordi teknologi optager meget plads i mange børneværelser, så er det ikke ensbetydende med, at de kommende generationer af digitale indfødte ubetinget er it-virtuoser over hele linjen.

En undersøgelse peger på, at der ikke per automatik skabes en generation af it-kyndige blot i kraft af meget teknologi og hurtigt internet. It-kyndighed er mere komplekst.

”Det er snare forbundet med forældrenes indkomst og deres uddannelsesniveau. I USA er den typiske superbruger af nettet stadig en hvid eller asiatisk mand. Det er stadig denne type personer, der er bedst til at bruge nettet. De overordnede linjer i undersøgelsen viser, at folks socioøkonomiske status er mere væsentlig, når man skal se, hvem der er bedst til at bruge nettet til dagligdags opgaver. Personer fra mere privilegerede familier bruger nettet på en smartere måde på flere områder,” lyder en af konklusionerne.

Forskningsleder Eszter Hargittai uddyber:

"At man kaster milliarder efter højhastighed-internet er ikke nok til at sikre, at amerikanerne får et meningsfuldt brug af nettet. For at skabe et meningsfuldt brug af nettet bliver vi fortsat nødt til at fokusere på uddannelse. Hvis vi udelukkende sørger for at forbedre og forøge internettet, så svarer det til at give folk en bil uden kørertimer,” mener hun.

Undersøgelsen er baseret på interview med 1.060 studerende fra University of Illinois i Chicago, da det skulle have et af landets mest etnisk sammensatte studiemiljøer.

Undersøgelsen stammer fra Northwestern University og kan hentes i sin helhed her.

Danske erfaringer
Den amerikanske undersøgelse står ikke alene. Danske Thomas Ryberg har gennemlæst mange andre undersøgelser med lignende konklusioner.

"...undersøgelserne peger på, at mange unge vitterlig har et meget højt forbrug af forskellige teknologier og medier, og at nogle også har opnået stor fortrolighed og kompetence med disse, så er der en vis fare forbundet med at antage, at man har at gøre med en homogen gene
ration af kreative, kompetente super-brugere".

Det skriver Thomas Ryberg, der er lektor i informationsvidenskab ved Aalborg Universitet, i den seneste udgivelse fra Center for Ungdomsforskning.

Mange unge har vitterligt et godt kendskab til ny teknologi og er gode til at bruge den og overføre teknologien til nye områder. Men et eksperiment på Maglegårdsskolen i Gentofte viste for eksempel, at eleverne var rigtig gode til at optage og klippe videoer. Men eksperimentet understregede også, at børnene stadig havde behov for undervisning for at kunne reflektere over redskaberne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere