Svensk regering afviser at lukke piraters net

"3 strikes"-modellen er dømt ude i Sverige. Til gengæld bliver civile søgsmål lettere for musik- og filmindustrien: Nu skal de svenske internetudbydere udlevere kundernes personlige informationer til rettighedshaverne - uden politiets indblanding.

Tidligere i dag kom det frem, at IFPIs lobbyarbejde for den såkaldte "3 strikes"-model har båret frugt i Japan. Til gengæld synes IFPIs indsats at prelle af på den svenske regering, som afviser, at modellen kan blive en del af den svenske lovgivning.

»Mange har påpeget, at lukningen af en internetforbindelse er et skridt, som kan få alvorlige følger i et samfund som vores, hvor internettilgang er et afgørende velfærdsspørgsmål. Regeringen går derfor ikke videre med dette forslag,« oplyser den svenske justitsminister Beatrice Ask og den svenske kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i et indlæg på netudgaven af Svenska Dagbladet.

Denne udmelding modtages med glæde hos de svenske internetudbydere.

»Det er godt, at regeringen tager tydelig afstand fra Renforsutredningen (rapport med anbefaling om "3 strikes"-modellen, red.) som skulle have givet os udbydere rollen som politi i forhold til vores kunder,« siger Marcus Nylén i en pressemeddelelse fra Bredbandsbolaget, som er den svenske søsterselskab til Cybercity.

Samme reaktion finder man hos det svenske Tele2:

»Vi hilser regeringens indstilling, til at vi ikke skal agere politi, velkommen,« siger Tele2's informationschef Pernilla Oldmark til Svenska Dagbladet.

Selv om den svenske regering ikke ønsker at lukke for piraternes net, står de alligevel klar med et nyt lovændringsforslag, der skal dæmme op for ulovlig fildeling.

Som den svenske lovgivning er skruet sammen i dag, skal rettighedshaverne politianmelde et brud på ophavretten for at stoppe den pågældende pirat-aktivitet. Det er denne proces, som den svenske regering vil ændre på. De mener, at det i mange tilfælde vil være mere naturligt og praktisk, at rettighedshaverne selv kan gribe ind over for brud på ophavsretten.

I bund og grund handler forslaget om, at opretshaverne skal kunne henvende sig til internetudbyderne for at få udleveret information om, hvem der gemmer sig bag en bestemt IP-adresse. Dette forudsætter, at det kan bevises, at der foregår ulovlig fildeling på forbindelsen.

Rettighedshaverne skal altså have en domstols ord for, at kundens personlige oplysninger skal udleveres.

Alligevel har forslaget skabt røre i den svenske befolkning. Ifølge den svenske forfatter og internetekspert Oskar Swartz er der tale om en principsag.

»Folk er utilfredse af principielle grunde. Man ser, hvordan politikerne siger ja til næsten alle forslag, som kommer til at stoppe fri kommunikation og fildeling. Det handler ikke kun om det konkrete forslag. Det handler om, at den nye generation ser internet som noget positivt, mens politikerne ser det som negativt. Det er en krig mellem datiden og fremtiden,« siger han til ComON.

Ifølge Oskar Swartz, der i perioden 1994-2004 var med til at drive Sveriges første internetudbyder Bahnhof, kan det svenske politi rent faktisk ikke længere få udleveret kundernes personoplysninger ved ulovlig fildeling.

»Det bygger på, at de svenske domstole hidtil har uddelt så lave straffe - det vil sige dagsbøder - for fildeling. Svensk lov betragter bruddet som for 'mildt' til at bryde integriteten. Hvis domstolene havde udstukket fængselsdomme, så kunne politiet agere,« siger Oskar Swartz.

Han understreger samtidig, at der indtil videre ikke har været nogen civile søgsmål for ulovlig fildeling.

»Nu vil politikerne gøre det lettere. Men folk synes, at det er bedre, at politiet anvender sine ressourcer til at jagte fildelere. For så ved de, at det ikke kommer til at ske. Der findes mange vigtigere sager for politiet,« siger Oskar Swartz.

I Sverige har fildelerne fået deres eget politiske parti, Piratpartiet, der med 0,63 procent af stemmerne til valget i 2006 ikke formåede at finde vej til den svenske Riksdagen. Piratpartiet mener, at den svenske regerings forslag vil resultere i uhensigtsmæssige søgsmål fra plade- og filmindustrien.

»Det bliver legaliseret mafiavirksomhed, som retter sig imod Sveriges ungdom,« lyder det blandt andet fra Piratpartiets formand Rickard Falkvinge i en pressemeddelelse.

Den danske regering vil formentlig kigge det nye svenske lovforslag efter i sømmene, da det tidligere er blevet meldt ud, at man følger udviklingen i Sverige meget nøje.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere