Musik-CD'er med piratbeskyttelse - og dårlig lyd?

De første musik-CD'er med indbygget kopibeskyttelse er sendt på gaden i Californien. Men en hifi-ekspert mener at systemet forringer lydkvaliteten.

Det nye SafeAudio system skal forhindre at musik-CD'er kan "rippes", dvs. omdannes til digitale kopier i høj kvalitet. Den første musik-CD med det nye system er allerede solgt i 100.000 eksemplarer i Californien - uden at kunderne er klar over, at CD'en er anderledes end de tusindvis af andre skiver, der fylder butikkernes hylder.


Systemet er nemlig indrettet så snedigt, at det ikke er muligt at høre forskel - hævder firmaet Macrovision i Californien, der har udviklet SafeAudio. Firmaet vil ikke afsløre, præcis hvordan systemet fungerer, men magasinet New Scientist skriver at SafeAudio er baseret på teknologi fra det israelske firma TTR Technologies.


Det israelske firma har fået patent på et system, der udskifter nogle af de digitale koder på CD'en med helt forkerte værdier. Samtidig manipuleres den kode til fejlkorrigering, der normalt er ansvarlig for at rette sådanne fejl. Resultatet er en musikoptagelse med "huller".


Når en almindelig CD-afspiller forsøger at afspille en CD, der indeholder sådanne huller, kigger den på det forrige og næste bit i sekvensen, og forsøger at "gætte sig" til det bit, som mangler. TTR siger, at det er ikke er muligt at høre forskel på en CD med og uden huller, og Macrovision siger til New Scientist at man yderligere har forbedret TTR's system.


Mens den almindelige CD-afspiller altså ikke lader sig påvirke af den "hullede" CD, går det helt galt, hvis man forsøger at kopiere musikken over i en digital fil. Computerens CD-ROM drev kan ikke reparere de manglende bits, og resultatet er en tom eller ubrugelig fil.


Macrovision fortæller at man har brugt seks måneder på at teste systemet overfor forbrugere og professionelle musik-eksperter hos to store pladeselskaber, og ingen har været i stand til at høre forskel. Den ikke-identificerede CD, som er solgt i Californien, har heller ikke udløst klager fra køberne.


Ikke alle hifi-eksperter er dog overbeviste om, at det nye system ikke skader lyden. "Det er en frygtelig, frygtelig ting at forurene lyden med vilje," siger den britiske klumme-skribent Martin Colloms, der hører til blandt de mest anerkendte hifi-eksperter. Han sammenligner metoden med at skære i malerier på et museum for at forhindre tyveri.


(Kilde: New Scientist)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere