Millioner til forskning i web-brugervenlighed

Et nyt forskningsprojekt på Aalborg Universitet skal udvikle metoder til at gøre offentlige danske webportaler mere brugervenlige.

Forskere fra Aalborg Universitet skal i samarbejde med private software-virksomheder udvikle metoder til at forbedre brugervenligheden på store danske web-portaler. Det nye forskningsprojekt »Web Portal Usability« har modtaget 5,7 millioner kroner fra Det Strategiske Forskningsråd. Der skal både arbejdes med offentlige og private web-portaler.

»Det kan være internt i en bank, hvor de ansatte tilgår alle systemer gennem portalen. Eller eksternt, hvor en kommunes web-portal giver borgere adgang til at ansøge digitalt om tilladelser eller hente informationer. Brugerne af den type web-portaler er en broget skare, og derfor er det ekstra vigtigt, at portalerne er lette at forstå og anvende. Ellers falder mange af brugerne fra,« siger Jan Stage fra Institut for Datalogi.

Ifølge forskerne er de eksisterende usability-testmetoder både tidskrævende og dyre, og de fungerer bedst på et næsten færdigt system.

»Derfor passer de dårligt til udvikling af web-portaler. Usability-problemerne bliver som regel først opdaget til sidst, hvor der hverken er tid eller økonomi til at forbedre systemet. Så vi vil lave et katalog over mere effektive metoder, der sikrer fokus på brugbarheden helt fra starten,« siger Jan Stage.

En af de deltagende virksomheder er Dafolo i Frederikshavn, der udvikler selvbetjenings-løsninger i form af dialogbaserede forløb, hvor brugerne får hjælp til at indtaste de nødvendige oplysninger trin for trin.

»Myndighederne har flere hundrede formularer, som benyttes til ansøgninger om daginstitutionspladser, boligstøtte, byggetilladelser og alt muligt andet. Hidtil har mange af borgerservice-løsningerne begrænset sig til, at formularen blev lagt på nettet sammen med en henvisning til reglerne på området. Det kan en stor del af borgerne ikke håndtere, og så ringer de til kommunens medarbejdere for at få hjælp. På den måde ryger hele idéen,« siger udviklingschef Orla Pedersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere