Napster tabte appelsag

Appelretten har netop offentliggjort sin dom i sagen mellem den amerikanske musikbranche og Internet-firmaet Napster.

Et panel på tre dommere i appelretten i San Francisco, "9th Circuit Court of Appeals," har afsagt deres dom i Napster-sagen. Dommerne Mary M. Schroeder, Robert R. Beezer og Richard A. Paez behandlede et midlertidigt fogedforbud fra juli 2000, udstedt af en lavere retsinstans. Fogedforbudet krævede at Napster omgående skulle lukke sine fildelingstjeneste, mens sagen kører. Napster klagede og fik appelretten til at suspendere fogedforbudet midlertidigt, men først i dag har appelretten taget endeligt stilling til, om Napster må køre videre mens sagen behandles.


Retten afgjorde at Napster ikke længere må give adgang til copyright-beskyttet materiale og kan gøres ansvarlig for krænkelse af kunstnernes rettigheder. Napster skal forhindre, at tjenestens brugere kan hente piratkopierede MP3-filer hos andre brugere. I dommen på 58 sider kræver dommerne bl.a., at Napster skal fjerne alle links til brugere som tilbyder copyright-beskyttet materiale.


Mandagens dom er dog ikke en fuld sejr for den amerikanske musikbranche. Appelretten kritiserer nemlig samtidig det oprindelige fogedforbud og kræver, at den lavere retsinstans ændrer forbudet, så det bliver mere specifikt rettet mod det ulovlige materiale. I en kommentar betegner det amerikanske musikforbund alligevel dommen som en klar sejr.


Napster har tidligere sagt, at en afgørelse som denne kan tvinge fildelingstjenesten til at lukke helt. Napster kan dog fortsætte driften, indtil dommer Marilyn Hall Pretel har udarbejdet en revideret version af sit forbud, som appelretten kalder for bredt.


Ligesom Internet-firmaet MP3.com har Napster forsøgt at bilægge MP3-striden ved at indgå aftaler med pladeselskaberne. I oktober indgik Napster en tæt alliance med den tyske mediekoncern Bertelsmann, som i realiteten betyder at koncernen overtager kontrollen over Napster. Bertelsmanns datterselskab BMG Records er af de musikfirmaer, som har sagsøgt Napster for krænkelse af copyright.


Sammen vil Bertelsmann og Napster nu udvikle et ny forretningsmodel, hvor det ikke længere skal være gratis at udveksle musik. Til juni eller juli lanceres den nye betalingsversion af Napster, der vil koste brugerne omkring 10 dollar om måneden.


Napster er en af de mest populære tjenester på Internet med over 57 millioner registrerede brugere. På en normal dag bliver Napster anvendt af 8,5 millioner brugere, og 1,6 millioner er i gennemsnit logget på samtidig.


De fem store pladeselskaber, som har sagsøgt Napster, er BMG Records, EMI Recorded Music, Sony Music Group, Universal Music Group og Warner Music Group.


Dagens dom kan appeleres til den amerikanske Højesteret, men det er ikke garanteret, at den øverste retsinstans vil acceptere at behandle sagen.


Læs også:

  • Napster-brugere skal betale fra juni eller juli


  • Bertelsmann indbygger e-commerce i Napster


  • Napster igen i retten


  • Napster - musikken spiller stadig


  • Kildekoden til Napster spredt på Nettet


  • Slut med Napster – skal fjerne alt musik




  • Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Højer og Lauritzen ApS
    Distributør af pc- og printertilbehør.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

    Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

    18. september 2024 | Læs mere


    Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

    Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

    25. september 2024 | Læs mere


    NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

    Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

    26. september 2024 | Læs mere