Artikel top billede

Foto: Frederik Danvig.

Apple-kæde sætter stopper for lang nedtur

Den danske Apple-forhandler Humac har været igennem en fem år lang livstruende krise, men nu er der igen sorte tal på bundlinjen.

Apple præsenterede i sidste uge verdenspressen for et guldrandet rekordregnskab.

Men på trods af Apples økonomiske succes og brandets store popularitet har den danske Apple-forhandler Humac haft problemer med at lukrere på de gyldne tider.
 
Gennem de sidste fem år har virksomheden været igennem en livstruende krise, hvor det ene millionunderskud har afløst det andet.

Men nu er trenden vendt, og Humac har præsenteret et årsregnskab, der langt om længe bringer virksomheden i plus. 

Selvom der er tale om et beskedent overskud på 1,1 millioner kroner, så er det en forbedring på lige knap 11 millioner kroner i forhold til året før.   

Det skyldes blandt andet, at nettoomsætningen er steget med 66 millioner kroner og nu udgør 272 millioner kroner.
 
Efterspørgsel efter infrastruktur  
Humac er i dag ejet af den russiske koncern ECS, og den danske landechef Morten Bo Andersen forklarer, at Humac har oplevet omsætningsfremgang på næsten alle fronter, men at  fremgangen har været størst i business-to-business-salget 

Her er det ifølge Morten Bo Andersen ikke længere blot Mac-computere, som virksomhederne køber, men i mange tilfælde hele it-infrastruktur-løsninger med mailserver og storage.

Men fremgangen i business-to-business-salget skyldes også, at Apple-produkterne nu er begyndt at få et gennembrud i helt nye dele af erhvervslivet, mener Humac-direktøren.

Hvor Apple-produkterne tidligere nød den største popularitet i de kreative fag, så er nu også revisorer, advokatkontorer og i et enkelt tilfælde en bank på kundelisten hos Humac.  
 
"I virksomhederne er det blevet mere acceptabelt at bruge Apple-produkter. Det er min oplevelse, at virksomhederne ofte skifter til Mac, fordi it-afdelingen oplever et stigende pres fra medarbejderne og nogle gange også chefen, der selv er begyndte at bruge Apples produkter i fritiden," siger Morten Bo Andersen. 
 
Men hvis man skal være lidt fræk, så kan man jo spørge, om I så ikke bare surfer videre på Apples popularitets-bølge? 
 
"Det er selvfølgelig klart, at vi har kapitaliseret på Apples fremgang. Men jeg mener også, at vi med god grund kan klappe os selv på skuldrene. Vi har mandet os enormt meget op på business-to-business-indsatsen, og vi har også reduceret omkostningerne på en række områder," siger han.
 
Ifølge Morten Bo Andersen har Humac blandt andet skåret ned i medarbejderstaben, hvor årsregnskabet viser, at antallet af medarbejdere er blevet reduceret fra 124 fuldtidsansatte i 2008 til 85 ansatte i 2010.

Nedskæringerne har været nødvendige, fordi Humac i 2008 stod på afgrundens rand.

Virksomheden var året forinden blevet opkøbt af den islandske koncern Baugur Group, der i den periode blandt andet ejede de danske stormagasiner Magasin og Illum, elektronikkæden Merlin og gratisavisen Nyhedsavisen.
 
Men da finanskrisen i efteråret 2008 rullede ind over verden og ikke mindst Island, der viste det sig, at Baugur Groups svulmende pengekasse kun var fyldt op med lånte penge.
 
En overlevelseskamp
I dag er Baugur ligesom både Merlin og Nyhedavisen gået konkurs, og Magasin og Illum har fået nye ejere.
    
"I den periode var vi inde i en reel overlevelseskamp", husker Morten Bo Andersen.
 
Han fortæller, at det var kommet så vidt, at Humac havde problemer med at betale sine regninger. 
 
"Vi havde problemer med at finansiere vores indkøb og var afhængige af leverandørernes velvillighed, hvis vi havde mistet vores kreditter hos leverandørerne, så er jeg ikke sikker på, at vi havde været i stand til at betale vores husleje. Men vi klarede heldigvis skærene" fortæller Morten Bo Andersen.

Redningen kom, da Humac og dets søsterselskaber i Norge og Tyskland i 2009 blev overtaget af det russiske selskab ECS.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere