Artikel top billede

SKI-kaos: Ledelsen svømmede i advarsler

En stribe kendelser i Klagenævn for Udbud burde have tændt advarselslamper hos SKI-bestyrelsen, vurderer eksperter.

Et hav af aftaler indgået under SKI's rammeaftaler hænger i en tynd tråd, efter at det er kommet frem, at juraen ikke var i orden.

It-virksomheder har tabt millioner af kroner som følge af aflyste og genudbudte udbud. Ligesom den tidligere SKI-direktør er blevet fyret.

Men en stribe kendelser i Klagenævn for Udbud burde have fået bestyrelsen i SKI til at reagere langt tidligere.
 
Det mener eksperter og en brancheformand. 
 
Udbudsekspert og advokat Peter Lund Meyer fra firmaet Publica forklarer, at selvom kendelserne i nævnet måske ikke direkte handler om SKI's rammeaftaler generelt, så fortæller kendelserne noget om, hvorvidt SKI har styr på udbudsjuraen.

"Sagerne er jo alle bidrag til beskrivelse af det samlede problem: Manglende styring og kvalitetssikring af SKI's udbudsprocesser," siger advoakten.

Måtte desværre gå den hårde vej

Også direktør Tom Togsverd fra ITEK under Dansk Industri lufter sin utilfredshed med SKI-ledelsen:
 
"Der har været en række klager ved Klagenævnet for Udbud, hvor nogle kommuner har været indklaget for at have brugt indkøbsaftalerne forkert."
 
"Der har derfor i organisationsverdenen og i advokatkredse været en usikkerhed om, hvorvidt SKI's aftaler var lovlige. Den tidligere ledelse sagde, at der ikke var noget at komme efter."
 
"Vi har nu - på den hårde måde - kunnet konstatere, at det ikke var tilfældet," siger Tom Togsverd.

Mulig rolle i erstatningssag

Professor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet har tidligere været på banen og fastslået, at såfremt SKI-bestyrelsen har overhørt væsentlige advarsler, så kan det være personligt ansvarspådragende for medlemmerne.
 
Dog er kendelserne i Klagenævn for Udbud ikke i sig selv ansvarspådragende forhold, vurderer professoren.
 
"Men det er klart, at man vil komme ind på det under en eventuel sag, og spørge: Hvad gjorde I så på baggrund af de mange kendelser?" siger Lars Bo Langsted. 
 
"For det er jo ikke normalt at få flere kendelser imod sig lige i rap. Så kunne det tyde på, at der var nogle problemer i organisationen," tilføjer han. 
 
Lars Bo Langsted peger på, at bestyrelsen som minimum burde forlange en redegørelse fra direktionen på baggrund af kendelserne.

Hvorvidt kendelserne burde have tændt en advarselslampe afhænger blandt andet af, hvad en mulig redegørelse indeholder.
 
Desuden vil det også være afgørende, om bestyrelsen debatterede kendelserne, forklarer Lars Bo Langsted.

Læs også: SKI-formand: Tabte sager i nævn betød intet

Her er fire af kendelserne:
11. juli 2008
Kendelse

13. februar 2009
Kendelse 

8. december 2009
Kendelse 

5. maj 2010
Kendelse 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere