Her er verdens stærkeste computere

Verdens stærkeste computer er en kraftkarl med 224.000 processorer. Se hvor stærke de stærkeste af de stærkeste computere er på den nye Top 500-liste.

Her er verdens stærkeste computere

Verdens stærkeste computer netop nu hedder Jaguar og befinder sig i Oak Ridge National Laboratory i den amerikanske delstat, Tennessee.

Jaguar er med sine 224.162 processorer kraftig nok til at trække 1.759 petaflop beregninger per sekund. En petaflop svarer til 1.000 billioner.

Verdens næststærkeste computer netop nu er ligeledes amerikansk.

Det er nemlig IBM's Roadrunner, som står i det amerikanske energi-ministeriums forskningsenhed i Los Alamos i delstaten New Mexico.

Den er i stand til at gennemføre 1.042 petaflop beregninger i sekundet.

Kan tilsammen trække 27,6 petaflops

Placeringerne fremgår af den halvårlige rangliste over verdens 500 hurtigste computere, der netop er blevet offentliggjort.

Samlet set har verdens 500 kraftigste computere en regnekapacitet på 27,6 petaflops. Det understreger, at udviklingen fortsat går relativt hurtigt, da den samlede kapacitet på den forrige liste - der udkom i juni - var 22,6 petaflops.

IBM's Roadrunner - der altså kommer ind på andenpladsen - så dagens lys i 2008 og var den første computer, der brød grænsen på en petaflop per sekund.

Roadrunner var med sine 1.105 petaflops den hurtigste computer i verden indtil juni 2009, men er efter en større repartitionering faldet en smule bag af dansen.

Jaguar er fornylig blevet opgraderet med nye processorer, hvilket altså har gjort maskinen til verdens for tiden kraftigste.

Den er baseret på Cray XT5 Linux-platformen, der kører på AMD-processorer. I enkelte peaks er den i stand til at gennemføre 2,3 petaflops beregninger i sekundet.

Kraken kører Cray

Også nummer tre på listen - Kraken-computeren, der ligeledes bor i Tennessee - er baseret på Cray.

Den kan trække 832 teraflops, hvilket er en markant forbedring i forhold til juni, hvor den blot kunne trække 463 teraflops i sekundet.

USA dominerer listen, i det 277 af listens 500 maskiner hører hjemme i USA, mens 153 hører hjemme i Europa og 50 i Asien.

Blandt de 10 hurtigste computere i verden hører blot to hjemme uden for USA.

Den ene er den tyske IBM-computer Jugene, der kommer ind på fjerdepladsen.

Den anden er Kinas hurtigste computer nogensinde - Tianhe-1 - der kommer ind på femte-pladsen med sine 563 teraflops.

Tianhe-1 er baseret på Intel Xeon processorer og GPU'er fra AMD som accelleratorer.

Intel dominerer listen, i det 402 af de 500 supercomputere er baseret på Intel-processorer, mens der står IBM på 52 systemer og AMD på 42 systemer.

426 af de 500 supercomputere anvender quad-core processorer, mens blot 59 anvender dual-core. Kun fire systemer anvender single-core arkitektur.

Det kræver en kapacitet på mindst 20 teraflops i sekundet at komme med på listen, som den ser ud i dag




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere