Artikel top billede

København: Hvem vil bygge apps med vores data?

Alene i Københavns Kommune bugner det med brugbare data, der med teknisk snilde og kreativitet kan omsættes i applikationsudvikling og klingende kroner for udviklerne.

Konsulent Hugo Præstegaard fra Københavns Kommunes Center for veje har masser af data om antallet af parkeringspladser døgnet rundt i hovedstaden, tællinger af byens biler og antallet af fodgængere i København. 

Han frigav i går disse data på IT- og Telestyrelsens Data Camp 2010-konference på IT-Universitetet.

Læs også: Danmark sidder på milliardpotentiale i offentlige data.

Her kastede flere udviklere sig over data om parkeringspladserne. Det resulterede blandt andet i iPhone-app'en, P-Space, der visualiserer en sandsynlighedsmåling for at finde en parkeringsplads i den biltunge hovedstad.

Apps i realtid
Men Hugo Præstegaard ser gerne, at endnu flere udviklere benytter kommunens data til glæde for deres egen forretning og ikke mindst københavnerne.

Det kunne eksempelvis ske i lighed med den service, som Vejdirektoratet sender til folks GPS'er med oplysninger om vejarbejde i byen. 

"Folk får oplysninger om større vejarbejder på GPS'en, men det er hverken automatiseret eller foregår i realtid omkring mindre vejarbejder. Derfor ville det jo være en god applikation, hvis folk fik den slags oplysninger," fortæller Hugo Præstegaard. 

"Vi er egentlig ligeglade, om det er Vejdirektoratet, Google eller et lille udviklingshus, der bygger den slags applikationer. Men flere af denne slags kunne jo eksempelvis resultere i en meget bedre og mere reel ruteplanlægning fra eksempelvis Nordsjælland og ind til København," forklarer han. 

Data tæt på borgerne

Hugo Præstegaard siger, at alene i kommunens Center for veje bugner det med brugbare data til applikationsudvikling, der kan udleveres til udviklerne.

Mulighed for udvikler-indtjening

Kommunen ligger dog samtidig inde med mange andre datasæt på eksempelvis sundheds- og familieområdet. 

"Når vi taler om, at offentlige data skal frigives, så er kommunerne jo helt centralt placerede med data, der er tæt på borgernes dagligdag," siger vej-konsulenten. 

Han nævner derfor, at en familie på vej til at bo i København eksempelvis kunne være interesseret i at kigge på applikationer, der medtager huslejepriser, placering af børneinstitutioner og indkøbsmuligheder for at finde ud af, om man vil bo på Vesterbro, Nørrebro eller et helt tredje sted. 

"Jeg er meget interesseret i at høre på løsningsforslag fra udviklerne, så skal vi gerne finde ud af, om vi har dataene," forklarer Hugo Præstegaard.

Borgerne har behovet

Årsagen til, at Danmarks 98 kommuner ikke bare spytter den slags oplysninger ud på nettet, er ifølge Hugo Præstegaard, at kommunerne hverken ved, hvordan man gør eller kender behovet hos borgerne for brugbare apps om nærområdet.

Derfor har IT- og Telestyrelsen sammen med Kammeradvokaten udarbejdet guiden "Sådan udstiller du dine data", der punkt for punkt angiver, hvordan offentlige myndigheder teknisk kan udlevere deres data. 

"Det ville jo være fantastisk, hvis en borger på Nørrebrogade 51 helt automatiseret kunne få mails eller andre opdateringer fra en applikation om parkeringssituationen eller demonstrationer foran hoveddøren og den slags," siger vej-konsulenten fra København. 
 
"Vi ville jo aldrig selv bygge den slags applikationer, men det kan private virksomheder og tjene penge på dem. Borgerne har jo behovet," fortsætter han.

Datakilder fra offentlige myndigheder kan findes på IT- og Telestyrelsens hjemmeside Digitaliser.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere